Venituri de 714 mil. lei pentru CFR Marfă la nouă luni, mai mici cu 5%, şi pierderi de 135 mil. lei

Veniturile CFR Marfă au scăzut cu 5% în primele nouă luni, la 714,3 milioane lei, nerealizarea nivelului prognozat fiind cauzată atât de reducerea volumelor transportate cât şi de oprirea procesului de casare a vagoanelor vechi, iar pierderile companiei s-au redus cu 20,8%, la 135,3 milioane lei.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 15:09
Venituri de 714 mil. lei pentru CFR Marfă la nouă luni, mai mici cu 5%, şi pierderi de 135 mil. lei

Cheltuielile companiei au scăzut cu 8% în perioada analizată, la 849,6 milioane lei, potrivit datelor transmise de reprezentanţii companiei, la solicitarea MEDIAFAX.

„Nerealizarea veniturilor din activitatea de bază la nivelul prognozat se datorează diminuării volumului de marfă transportat la grupe cu pondere importantă în total mărfuri transportate. De asemenea, a fost oprit procesul de casare a vagoanelor la fier vechi, lucru care a atras după sine nerealizarea veniturilor din această activitate, aşa cum fusese inclus în proiectul de buget al societăţii”, arată compania.

Conform proiectului de buget de venituri şi cheltuieli, care se află pe circuitul de aprobare, pentru acest an au fost prognozate venituri totale în valoare de 1,13 miliarde lei şi o pierdere brută de 50 milioane lei. Comparativ, anul trecut compania a înregistrat venituri de 1,05 miliarde lei şi pierderi de 405 milioane lei.

„În perioada ianuarie – septembrie 2013, CFR Marfă a încheiat noi contracte cu următorii parteneri: Plantagro Com, contract încheiat între 27 februarie 2013 – 31 decembrie 2013, Aria International (10 mai 2013 – 31 decembrie 2015), Petrolsped (16 mai 2013 – 31 decembrie 2013), Comcereal Vrancea (16 iulie 2013 – 31 decembrie 2013), ED&EFMAN Slovenia (19 iulie 2013 – 31 decembrie 2013), SE Paroşeni (1 mai 2013 – 30 aprilie 2014), SN Închideri Mine Valea Jiului (1 aprilie 2013 – 31 decembrie 2013), Societatea Naţională a Huilei (1 iunie 2013 -31 decembrie 2013)”, potrivit sursei citate.

Primii cinci clienţi ai CFR Marfă din primele nouă luni au fost, în ordinea tonajului, Rofersped, CE Oltenia – Sucursala Turceni, CE Oltenia – Sucursala Craiova, Holzindustrie Schweighofer şi Azomureş.

Investiţiile derulate în primele nouă luni de către CFR Marfă se ridică la 6,2 milioane lei, fiind de aproximativ trei ori mai mici faţă de nivelul întregistrat în perioada similară din 2012.

„Principalii furnizori şi creditori diverşi în ordinea soldului înregistrat la 30 septembrie 2013 sunt CFR SA, Oscar Downsream, CFR Călători, IRLU, REVA Simeria”, arată reprezentanţii transportatorului feroviar de marfă.

Pe de altă parte, printre principalii clienţi care au datorii faţă de CFR Marfă se numără CET-uri, Oltchim, Rofersped, Carpat Cargo, Complexul Energetic Oltenia, RAAN, City Gate, General Invest, Transauto şi SMR Balş.

Datoriile totale comerciale şi bancare ale companiei totalizau 585 milioane lei la 30 septembrie, din care 383,4 milioane lei reprezintă datorii pe termen scurt. Totodată, creanţele companiei la finele lunii septembrie se ridicau la 541,5 milioane lei.

Compania avea la finele anului trecut datorii totale de 2,12 miliarde lei şi creanţe de 247 milioane lei, arată datele publicate la Ministerul de Finanţe.

Totodată, conform strategiei de privatizare a companiei, aprobată de Guvern în luna februarie, CFR Marfă înregistra datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget şi 600 milioane lei către CFR Infrastructură, restul reprezentând penalităţi de întârziere şi restanţe către furnizori privaţi.

Potrivit unei scheme aprobate în iunie de Guvern prin ordonanţă, datoriile fiscale ale CFR Marfă au fost stinse de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin conversie în acţiuni.

În strategia de privatizare a CFR Marfă, Guvernul a luat de altfel în considerare vânzarea inclusiv a pachetului care va fi deţinut de stat în urma „conversiei creanţelor statului în acţiuni”.

La 21 iunie, după ce compania Grup Feroviar Român (GFR) controlată de Gruia Stoica a fost declarată câştigătoare a procesului de privatizare, Fenechiu afirma că datoriile CFR Marfă se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro şi vor fi preluate de viitorul proprietar.

Vânzarea a 51% din CFR Marfă nu a putut fi finalizată însă până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

Guvernul şi FMI au decis ca CFR Marfă să fie restructurată „agresiv”, prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi şi oprirea de livrări către clienţii care au acumulat datorii faţă de companie.

Pentru CFR Marfă a fost stabilită o nouă ţintă trimestrială de arierate, care să ajungă la zero datorii, excluzând dobânzile şi penalităţile pentru arieratele existente, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană în această lună.

În scrisoare, privatizarea CFR Marfă este estimată să fie finalizată în luna mai 2015.

Într-o ordonanţă de urgenţă pregătită de Guvern se arată că CFR Marfă va renunţa la o parte dintre angajaţi în 2014, persoanele disponibilizate urmând să primească un venit lunar de completare după desfacerea contractului de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...