Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor crește cu 1,053 de miliarde de lei – proiect Ministerul Finanțelor
Astfel, potrivit Notei de fundamentare, la bugetul asigurărilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ, se propune majorarea veniturilor cu 1,053 miliarde de lei, prin: majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 1,041 miliarde de lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 3,495 miliarde de lei şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 2,453 miliarde de lei; majorarea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 11,578 milioane de lei.
Potrivit sursei citate, majorarea veniturilor curente este influenţată de evoluţia pozitivă a fondului brut de salarii pe total economie, evoluţia încasărilor aferente contribuţiei de asigurări sociale, includerea de 2,16 miliarde de lei, parte componentă a impactului de 7,9 miliarde de lei, evidenţiat la fundamentarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.
În proiect se menţionează modificarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii cu suma de 1,041 de miliarde de lei, după cum urmează: diminuarea cheltuielilor la titlul „Bunuri şi servicii” cu suma de 18,464 de milioane de lei şi la titlul „Active nefinanciare” cu suma de 4,789 de milioane de lei.
Pe de alte parte, majorarea cheltuielilor se va face la titlul „Cheltuieli de personal” cu suma de 66,086 milioane de lei pentru plata salariilor personalului caselor judeţene de pensii până la finele anului. Vor mai fi majorări la titlul „Dobânzi” cu suma de 16,759 milioane de lei pentru plata dobânzii datorate trezoreriei statului pentru golurile temporare de casă şi la titlul „Asistenţă socială” cu suma de 981,9 milioane de lei pentru plata drepturilor de pensie recalculate în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023.
Proiectul prevede şi modificarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2024 cu suma de 14,753 milioane de lei prin diminuarea cheltuielilor la titlul „Cheltuieli de personal cu suma de 2,6 milioane de lei; la titlul „Bunuri şi servicii” cu suma de 536.000 lei; la titlul „Active nefinanciare” cu suma de 211.000 lei. Vor fi majorate cheltuielile la titlul „Asistenţă socială” pentru asigurarea plăţii drepturilor de asigurări şi asistenţă socială cu 18,1 milioane de lei.
De asemenea, proiectul menţionează că excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat se diminuează cu 3,175 de milioane de lei şi este aferent sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
La bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin proiectul de act normativ se propune diminuarea veniturilor cu suma de 204,204 milioane de lei, ca urmare a reducerii veniturilor aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu 209,683 milioane de lei, rezultat al diminuării veniturilor din fonduri europene (inclusiv PNRR) cu 339,8 milioane de lei şi majorării veniturilor curente cu suma de 130,117 milioane de lei.
„În influenţa de 130.117 mii lei este cuprinsă suma de 40 milioane lei, parte componentă a impactului de 7.900 milioane lei, evidenţiat la fundamentarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, se menţionează în proiect.
În proiect se mai propune majorarea veniturilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu suma de 5,479 milioane de lei.
Pe de altă parte, diminuarea cheltuielilor aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 103,136 milioane de lei este datorată: majorării alocaţiilor bugetare la titlul „Cheltuieli de personal” cu 62,7 milioane de lei; titlul „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” cu suma de 40 de milioane de lei în vederea asigurării fondurilor pentru plata contribuţiilor de asigurări sociale de stat aferente indemnizaţiilor de şomaj; titlul „Asistenţă socială”, cu suma de 176 de milioane de lei pentru asigurarea, până la finele anului, a plăţii integrale a indemnizaţiilor pentru şomaj, în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, în proiect apar diminuări ale alocaţiilor bugetare la titlul „Bunuri şi servicii” cu suma de 3 milioane de lei; la titlul „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” cu suma de 367,836 milioane de lei; la titlul „Proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR” cu suma de 10 milioane de lei şi titlul „Active nefinanciare” cu suma de 1 milion de lei.
Potrivit notei de fundamentare, se propune majorarea cheltuielilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu suma de 30,3 milioane de lei, după cum urmează: titlul „Cheltuieli de personal” cu 300.000 de lei; titlul „Alte cheltuieli” cu suma de 30 de milioane de lei pentru achitarea creanţelor salariale pentru societăţile aflate în imposibilitatea de a plăti salarii angajaţilor proprii conform Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, excedentul bugetului asigurărilor pentru şomaj se diminuează cu 131,368 de milioane de lei.