Veniturile de completare pentru angajaţii Oltchim disponibilizaţi vor fi atribuite după vechime
„Le-am promis salariaţilor de la Oltchim că vom solicita administratorului judiciar să nu procedeze la disponibilizare până nu avem garanţia legală că persoanele respective vor beneficia de drepturile ce decurg din reînnoirea OUG 116/2006 şi de adoptarea unei hotărâri de Guvern speciale pentru Oltchim. Nu ştim exact care sunt drepturile persoanelor ce vor fi acoperite prin aceasta hotărâre de Guvern. Potrivit prevederilor OUG, drepturile sunt corelate cu vechimea în muncă. Persoanele angajate cu o vechime de până la zece ani vor primi venituri de completare pe un an, iar perioada cea mai lunga pentru cei cu peste 25 de ani în muncă, vor primi pe doi ani”, a declarat joi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a spus că, potrivit prevederilor unei hotărâri de guvern, statul acordă în acest an o sumă într-un plafon de 7 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor de completare.
Venitul de completare se calculează ca diferenţa dintre câştigul mediu net pe economie şi indemnizaţia de şomaj.
Vosganian a precizat că la Oltchim au fost plătite toate salariile, inclusiv pe luna aprilie, prin prin fondul de garantare pus la dispoziţie de Ministerul Muncii.
„La Oltchim s-au stins toate posibilele litigii de muncă. În prezent, capacitatea medie a Oltchim a fost acoperită în medie cu 33%, iar drepturile salariale au fost onorate integral pentru întregul personal, deci la capacitate 100%. Din perspectiva drepturilor salariale şi ale revendicărilor sindicale, acţionarul principal al Oltchim şi-a făcut datoria”, a afirmat ministrul.
El a mai spus că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în vederea organizării unor cursuri de reintegrare a celor disponibilizaţi.