Veniturile dezvoltatorilor de aplicaţii au atins un nivel record de aproape 65 de miliarde de dolari în S1
Analiştii spun că deși cheltuielile au continuat să urce spre noi recoduri, creșterea de la an la an înregistrată de piețele de telefonie mobilă până acum în acest an a fost inferioară celei din 2020. În prima jumătate a anului trecut, pandemia a stimulat cheltuielile de consum cu 28,4% an/an, în comparație cu aproximativ 40,5 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2019.
Acesştia estimează că App Store al Apple va genera 41,5 miliarde de dolari în cheltuieli de consum la nivel global din achiziții în aplicații, abonamente și aplicații și jocuri premium în prima jumătate a anului 2021. Această sumă este de aproximativ 1,8 ori mai mare decât veniturile generate de Google Play, care a înregistrat venituri estimate la 23,4 miliarde de dolari în aceeași perioadă.
Cu toate acestea, se estimează că piața Google va înregistra o creștere anuală mai mare decât cea a Apple. În prima jumătate a anului 2021, App Store a înregistrat o creștere de 22,1 % de la aproximativ 34 de miliarde de dolari în S1 2020, cu puțin peste 7 puncte procentuale mai puțin decât creșterea de 29,3 % înregistrată în S1 2020, datorită cheltuielilor accelerate în timpul declanșării pandemiei COVID-19.
Veniturile Google Play în S1 2021 au crescut cu 30% de la 18 miliarde de dolari în S1 2020, cu peste 4 puncte procentuale mai mult decât creșterea de 26,8% înregistrată anul trecut, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Creșterea veniturilor în magazinul Google este determinată de piețe precum Filipine, unde COVID-19 a dus la închiderea continuă a afacerilor și la carantină.
Aplicaţiile cu cele mai mari venituri
TikTok a ocupat primul loc în topul veniturilor în 2020 și a continuat să facă acest lucru în semestrul 1 din acest an, fiind aplicația non-jocuri cu cele mai mari încasări la nivel mondial, atât în App Store, cât și în Google Play, dacă se include Douyin pe iOS în China. Se estimează că TikTok a obţinut peste 920 de milioane de dolari în prima jumătate a anului, cu 74% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.
YouTube și-a păstrat locul al doilea în topul celor mai mari încasări din aplicațiile care nu sunt jocuri, cu o cheltuială estimată a consumatorilor de 564,7 milioane de dolari.
Tinder, care se află mereu pe primul loc, s-a clasat pe locul 3, cu venituri estimate la aproximativ 520,3 milioane de dolari, în timp ce cititorul japonez de benzi desenate Piccoma și platforma de streaming Disney+ a Disney s-au situat pe locurile 4 și, respectiv, 5.
După valul de adopție de anul trecut, determinat de impactul COVID-19 asupra comportamentului consumatorilor, creșterea numărului de instalări de aplicații a fost ușoară în prima jumătate a anului 2021. Se estimează că au existat 72,5 miliarde de descărcări la nivel global în ambele magazine în semestrul 1, în creștere cu 1,7% față de 71,3 miliarde în perioada similară a anului trecut. Acest lucru este în urma creșterii explozive de 25,7% pe an/an înregistrată de adoptarea aplicațiilor anul trecut, comparativ cu S1 2019.
App Store a înregistrat o scădere a numărului de instalări în prima jumătate a anului 2021, cu un minus de 10,9 procente, la 16,3 miliarde de la 18,3 miliarde în 1S20. Acest lucru indică faptul că există o concurență potențial mai mare pentru atenția consumatorilor pe piețele cu concentrații mari de utilizatori de iOS, cum ar fi Statele Unite, care au început să redeschidă afaceri și spații care primesc persoane înăuntru.
Instalările pentru prima dată pe Google Play au urcat cu 6% față de anul precedent, ajungând la 56,2 miliarde în semestrul, de la 53 miliarde în perioada similară a anului trecut, probabil legat de prevalența dispozitivelor Android pe piețele care sunt încă puternic afectate de pandemie, cum ar fi India. În prima jumătate a acestui an, adoptarea aplicațiilor pe piața Google a fost de aproape 3,5 ori mai mare decât cea observată pe magazinul Apple.
TikTok este din nou pe primul loc în ambele magazine, după numărul de instalări, urmat de Facbook, Instagram şi WhatsApp.
Venituri și descărcări de jocuri mobile la nivel mondial
Cheltuielile consumatorilor la nivel mondial pentru jocurile mobile au atins 44,7 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2021, în creștere cu 17,9% față de anul precedent. Această creștere o depășește pe cea înregistrată în perioada de anul trecut, când cheltuielile consumatorilor pentru jocurile mobile au urcat cu 25,5%, ajungând la 37,9 miliarde de dolari, de la aproximativ 30,2 miliarde de dolari în semestrul din 2019.
App Store a înregistrat 26 de miliarde de dolari de cheltuieli în jocuri, în creștere cu 13,5%. Aceasta reprezintă mai puțin de jumătate din creșterea înregistrată în semestrul 1 2020, când cheltuielile consumatorilor au urcat cu 26,5% la 22,9 miliarde de dolari, de la 18,1 miliarde de dolari în semestrul I 2019.
Deși Google Play nu a generat la fel de multe venituri din jocuri mobile ca Apple, acesta a menținut aceeași creștere ca în prima jumătate a anului 2020, urcând cu 24,7% la 18,7 miliarde de dolari, de la 15 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut.
În timp ce cheltuielile consumatorilor pentru jocurile mobile cresc mai lent decât anul trecut, acest lucru nu indică o încetinire a industriei, ci mai degrabă o normalizare după creșterea interesului în timpul circumstanțelor extraordinare ale pandemiei COVID-19.