Potrivit UNWTO World Tourism Barometer, veniturile din turismul internaţional au continuat să-şi revină după pierderile provocate de anul de criză 2009 şi au atins nivelul record de 1.030 miliarde de dolari (740 miliarde de euro), în creştere faţă de 928 miliarde dolari (700 miliarde de euro) în 2010.
În termeni reali, veniturile din turismul internaţional au crescut cu 3,8% în timp ce sosirile de turişti internaţionali au crescut cu 4,6% până la 982 milioane. ‘Acestea sunt rezultate încurajatoare. În ultimii doi ani am înregistrat o cerere sănătoasă pentru turismul internaţional pe multe pieţe, chiar dacă revenirea economică a fost una inegală. Sperăm că guvernele din întreaga lume vor demara măsuri pentru a sprijini turismul, inclusiv prin politici fiscale corecte şi facilitarea obţinerii de vize, având în vedere că acestea stimulează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă’, a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai.
La nivel regional, cele mai mari creşteri ale veniturilor din turism s-au înregistrat în cele două Americi (5,7%), urmate de Europa (5,2%), Asia Pacific (4,3%) şi Africa (2,2%). Orientul Mijlociu a fost singura regiune unde veniturile din turismul internaţional au scăzut (minus 14%).
În termeni absoluţi, Europa a beneficiat de cea mai mare parte din veniturile din turismul internaţional (45% sau 463 miliarde de dolari), urmată de Asia-Pacific (28% sau 289 miliarde de dolari) şi cele două Americi (19% sau 199 miliarde de dolari).
Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), România a atras în 2011 cu 16,9% mai mulţi turişti români şi cu 12,8% mai mulţi turişti străini faţă de anul precedent, cei mai mulţi dintre aceştia provenind din Germania, Italia şi Franţa.