INS a publicat ieri ultimele date privind veniturile și cheltuielile gospodăriilor populației. În trimestrul al treilea din 2013, venitul mediu lunar pe o gospodărie a fost de 2528, în scădere față de trimestrul al doilea (2563 lei), iar cheltuielile medii lunare ale unei gospodării s-au ridicat la 2267, în scădere și ele față de trimestrul precedent (2296 lei).
Acestea sunt fluctuații sezoniere, trendul veniturilor și al cheltuielilor populației precum și rata economisirii fiind ilustrate în graficul de mai jos. Evoluția din acest an este una pozitivă, însă doar statistica pe ultimul trimestru ne va spune și cât de mare este creșterea față de anul 2012.
Până atunci vă propun o altă comparație. O comparație cu veniturile gospodăriilor dintr-o altă țară fost-comunistă. Bulgaria, adevăratul și eternul nostru rival, pe care de fapt încercăm să-l prindem din urmă. După cum putem vedea (datele sunt aici), la bulgari creșterea veniturilor gospodăriilor a fost destul de consistentă în ultimii ani, depășind clar evoluția veniturilor din România.
De la începutul lui 2010 până în prezent veniturile gospodăriilor din Bulgaria au crescut cu 35%, în vreme ce în România creșterea este de doar 8%. Această diferență substanțială este foarte puțin explicată prin faptul că la începutul perioadei la noi au fost reduse salariile bugetarilor. De asemenea, această evoluție este cumva paradoxală dacă ne gândim că în ultimii 3 ani România a înregistrat o creștere cumulată a PIB aproape dublă față de Bulgaria.
Integral, aici
Bogdan Glăvan este profesor universitar de economie și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane, București