Veniturile Premier Energy Group au crescut cu 10% în primul semestru din 2024

Premier Energy Group a înregistrat, în primul semestru din 2024, venituri de 512,4 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu venituri normalizate de 534,8 milioane de euro (plus 21%), informează compania printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
AGERPRES - joi, 29 aug. 2024, 14:53
Veniturile Premier Energy Group au crescut cu 10% în primul semestru din 2024

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, amortizare şi depreciere) normalizat a înregistrat o creştere de 3%, ajungând la 53,2 milioane de euro.

„În prima jumătate a anului 2024, Premier Energy a înregistrat o creştere robustă în toate diviziile, în ciuda provocărilor din industrie. Atât volumele de furnizare a energiei electrice, cât şi cele de gaze naturale au înregistrat creşteri semnificative, de două cifre. Această creştere a fost determinată de achiziţii strategice, precum CEZ Vânzare şi un parc eolian de 18 MW, dar şi de extinderea organică, inclusiv în segmentul de gaze naturale, unde ne-am extins reţeaua de distribuţie, am crescut volumele furnizate şi numărul de clienţi. Am atins toţi indicatorii cheie de performanţă care se aflau sub controlul nostru. Modelul nostru de afaceri diversificat şi integrat vertical s-a dovedit a fi o strategie de succes în acest mediu complex. Ca parte a dezvoltării noastre continue, am adăugat 80 MW de capacitate eoliană şi 5 MW de capacitate solară după 30 iunie, menţinându-ne pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele noastre strategice”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy Group, citat în comunicat.

Producţia din sursele de energie regenerabilă (RES) deţinute a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, o creştere de 7%, determinată în principal de activele de generare recent achiziţionate şi dezvoltate. Această creştere a fost temperată de condiţiile de vânt mai puţin favorabile din România.

Grupul a înregistrat, de asemenea, o creştere de 48% a cantităţii de energie electrică furnizată şi o creştere de 26% a cantităţii de gaze naturale furnizate, reflectând extinderea capacităţilor sale de furnizare de energie.

Numărul de clienţi deserviţi de reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a crescut cu 11%, consolidând astfel poziţia de piaţă a Grupului. În plus, odată cu achiziţia CEZ Vânzare, redenumită Premier Energy Furnizare, compania a adăugat 1,3 milioane de clienţi de furnizare în portofoliul său de clienţi în creştere. Integrarea acestor noi clienţi este în desfăşurare şi se derulează conform planului.

Operaţiunile din Moldova au performat conform aşteptărilor, contribuind pozitiv la rezultatele financiare generale, se subliniază în comunicat.

Veniturile din segmentul de energie regenerabilă din România au înregistrat o scădere de 13%, ajungând la 87,4 milioane de euro. Acest segment a fost afectat de reducerea generală a preţurilor la energie electrică, de introducerea noii taxe de solidaritate pentru centralele de producţie de energie electrică începând din aprilie 2024 şi de reducerea producţiei eoliene în România.

Segmentul recent achiziţionat de furnizare de energie din România a generat venituri de 78,6 milioane de euro în primele sale trei luni de apartenenţă la Grup, de la finalizarea achiziţiei în aprilie.

Veniturile din activitatea de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale au crescut cu 20% în prima jumătate a anului. Activitatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din Republica Moldova a înregistrat o scădere de 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut conform standardelor IFRS, dar a rămas practic stabilă pe o bază normalizată, la aproximativ 200 milioane de euro pentru perioada de şase luni.

EBITDA normalizată pentru primele şase luni ale anului 2024 a fost de 53,2 milioane de euro, comparativ cu 51,4 milioane de euro înregistrate în primul semestru al anului 2023.

„Normalizarea include valoarea deviaţiilor tarifare din Republica Moldova, în sumă totală de 17,6 milioane de euro, comparativ cu o performanţă peste aşteptări şi, prin urmare, o ajustare negativă de 36,2 milioane de euro în primul semestru al anului 2023, precum şi impactul tarifelor mai scăzute la energia furnizată, dar nefacturată în Moldova, în valoare de 4,8 milioane de euro (comparativ cu un impact pozitiv de 12,7 milioane de euro în primul semestru al anului 2023)”, explică reprezentanţii companiei.

Profitul înainte de impozitare a fost de 23,2 milioane de euro pentru primul semestru al anului 2024, înregistrând o scădere de 64%, iar profitul după impozitare s-a ridicat la 19,9 milioane de euro, o scădere de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Profitul net normalizat, ajustat pentru impactul după impozitare al deviaţiilor tarifare şi al energiei furnizate, dar nefacturate, a fost de 39,8 milioane de euro, înregistrând o creştere normalizată de 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Grupul Premier Energy deţine, gestionează sau are în dezvoltare peste 1,200 MW de capacitate de generare a energiei regenerabile (în principal eoliană şi fotovoltaică) şi furnizează electricitate la aproximativ 2,3 milioane de puncte de consum din România şi Moldova, marea majoritate fiind gospodării şi mici afaceri. Grupul deţine, de asemenea, o vastă reţea de distribuţie a energiei electrice în Moldova, care acoperă aproximativ 75% din populaţia ţării.

Premier Energy este şi furnizor de gaze naturale pentru consumatori casnici şi non-casnici (în retail, industrie, comerţ) şi deţine şi operează o reţea de distribuţie a gazelor de peste 3.700 km în zonele din jurul Capitalei, în partea de sud şi vest a ţării, precum şi în localităţi mai mici din partea de nord a României. Compania este al treilea jucător ca mărime pe piaţa distribuţiei de gaze naturale.

După listarea pe BVB, Grupul Premier Energy este deţinut în proporţie de 71% de fondul de investiţii ceh Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiri Smejc, care este şi CEO al PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune, cu active de peste 43 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf Scholz
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf ...
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să înceteze criticile sale nedrepte la adresa cancelarului german Olaf Scholz, a avertizat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-un......
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată până în 2028
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată ...
Programul de guvernare propus de către PSD - PNL - minorități vizează finalizarea până la sfârșitul anului 2028 a ...
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Thermoilektriki Komotinis, o centrală electrică de ultimă generație cu ciclu combinat de gaze cu o capacitate de 877 ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise ...