Veniturile realizate de marile bănci din tranzacţiile cu materii prime au scăzut anul trecut cu 18%
Veniturile din tranzacţiile cu materii prime au scăzut la 4,5 miliarde de dolari anul trecut, de la 5,5 miliarde de dolari în 2012, se arată într-un raport publicat marţi de firma de analiză Coalition din Londra.
Multe bănci au renunţat la operaţiunile cu tranzacţii de materii prime, din cauza înăspririi reglementărilor şi diminuării profiturilor.
În decembrie, Deutsche Bank, care era în trecut unul din primii cinci jucători mondiali pe piaţa tranzacţiilor cu materii prime, a anunţat că va înceta tranzacţiile cu energie, agricultură, metale, cărbune şi minereu de fier, urmând să elimine 200 de locuri de muncă în principal la birourile din Londra şi New York.
Decizia Deutsche Bank de a renunţa la tranzacţiile cu materii prime ar putea ridica semne de întrebare şi pentru alte bănci din sector, după ce JPMorgan Chase & Co a scos la vânzare divizia sa de materii prime fizice, iar Morgan Stanley a analizat posibilitatea vânzării diviziei sale care se ocupă de tradingul cu energie.
Veniturile principalelor zece bănci de investiţii din tranzacţiile cu materii prime în 2013 reprezintă mai puţin de o treime din veniturile de 14,1 miliarde de dolari înregistrate în 2008, în perioada de vârf a acestui tip de tranzacţii.
‘Veniturile au continuat să scadă, afectate de interesul redus al investitorilor şi de volatilitatea scăzută. În ultimele trei luni din 2013, performanţa din sectorul energetic din SUA a fost în mod special slabă’, se arată în raport.
Coalition a analizat veniturile din tranzacţiile cu materii prime ale Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi UBS .
În ultimii ani companiile din sectorul financiar implicate în tranzacţiile cu materii prime au început să fie afectate de reducerea marjelor de profit, creşterea normelor de capital şi creşterea semnelor de întrebare din partea autorităţilor politice şi a organismelor de reglementare cu privire la rolul băncilor în lanţul de aprovizionare cu materii prime.