Veniturile Telekom Romania Communications din servicii fixe retail au coborât cu 8,5% în prima jumătate a anului, la 155,5 milioane de euro, în timp ce veniturile din servicii fixe wholesale au urcat cu 4%, la 54,1 milioane de euro.â
Marja de profitabilitate operaţională a scăzut astfel cu 7,2 puncte procentuale, de la 19,7% la 12,5%.
Costurile cu disponibilizările voluntare au crescut în perioada anlizată de la 1,8 milioane de euro la 4,5 milioane de euro.
În trimestrul al doilea, veniturile Telekom Romania Communications au scăzut uşor, cu 0,7%, la 149,5 milioane de euro, de la 150,5 milioane de euro în perioada aprilie-iunie 2015, în timp ce profitul operaţional (EBITDA pro-forma) a coborât cu 41,8%, de la 26,1 milioane de euro la 15,2 milioane de euro. Cheltuielile cu disponibilizările voluntare au crescut în trimestrul al doilea de la 1,4 milioane de euro la 4,2 milioane de euro. Marja de profitabilitate operaţională pe trimestrul al doilea s-a restrâns cu 7,1 puncte procentuale, de la 17,3% la 10,2%.
Rezultatele au fost susţinute, în trimestrul al doilea, de creşterea veniturilor din servicii mobile datorită numărului mai mare de clienţi ai abonamentelor convergente fix-mobil MagentaONE, care au ajuns la 310.314 utilizatori la 30 iunie, de peste două ori mai mulţi faţă de jumătatea lui 2015. Prin urmare, veniturile din servicii mobile au crescut cu 78%. Costurile operaționale au fost mai ridicate datorită cheltuielilor cu interconectarea, chiriei privind reţeaua și a costurilor cu conținutul TV, precizează compania.
„Într-un mediu provocator, Telekom Romania prezintă primele semnale de creștere, ca urmare a recentelor inițiative strategice. Pachetele integrate fix şi mobil, MagentaONE, câștigă teren constant; segmentul TV, care oferă conținut unic, este în creștere, iar îmbunătățirea rapidă a serviciilor noastre de telefonie mobilă 4G atrage noi clienți, în special pe segmentul mobil de abonamente business. Cu toate acestea, presiunea din partea unui mediu puternic concurenţial şi a altor factori a afectat rata de creștere și performanța companiei, în general. De la începutul anului, am înregistrat o creștere de 20% a acoperirii rețelei de fibră optică, ajungând la aproape 1,7 milioane de gospodării şi, în acest moment, suntem capabili să oferim cele mai avansate servicii de comunicaţii de pe piață către o bază de clienţi în continuă extindere”, a declarat Anastasios Tzoulas, director financiar Telekom Romania, într-un comunicat transmis joi ECONOMICA.NET.
Numărul de clienţi ai serviciilor TV oferite de Telekom a ajuns la 1,461 milioane, în creştere cu 2,8% faţă de 30 iunie 2015.
Deşi acoperirea reţelei de fibră optică a crescut de la 1,4 milioane de gospodării la 1,7 milioande gospodării, baza de clienţi ai serviciilor de internet broadband (fix i mobil) a scăzut cu 1,2% la 30 iunie 2016 faţă de jumătatea anului trecut, la 1,194 milioane; veniturile din internet fix au coborât cu 4% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Datorită MagentaONE, numărul utilizatorilor de servicii de voce (fixă şi mobilă) a crescut cu 1%, la 2,183 milioane, în timp ce afacerile pe segmentul telefoniei fixe şi-au continuat declinul, cu minus 6,9% la clienţi în trimestrul al doilea şi venituri cu 16% mai reduse.
Compania a ajuns la 4,838 milioane de abonamente la serviciile fixe şi mobile, cu 1% mai mare faţă de 30 iunie 2015.
„Interesul mai scăzut pentru serviciile mobile este parțial compensat de preferința clienților pentru servicii integrate. Prioritatea noastră pentru următoarea perioadă este să ne concentrăm asupra valorii adăugate pe care o oferim clienților, prin creșterea gradului de disponibilitate a rețelei de fibră optică, respectiv a acoperirii 4G, prin calitatea serviciilor și simplificarea interacțiunii cu clienții”, a mai declarat, în comunicat, Anastasios Tzoulas.
Grupul OTE notează că afacerile din România au fost afectate, în trimestrul al doilea, de presiune din partea concurenţei.
„În România, concurenţa intensă încetineşte revigorarea operaţiunilor noastre, însă suntem încrezători că iniţiativele noastre vor da roade. După cum am mai spus, controlul bazei de costuri reprezintă o prioritate majoră pentru echipa de management”, a declarat CEO-ul OTE, Michael Tsamaz, în comunicatul grupului privind rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea şi primul semestru.
OTE anticipează că piaţa românească va fi în continuare caracterizată de o concurenţă intensă şi precizează că a luat măsuri pentru a opri, pe termen mediu, „erodarea” veniturilor şi a profitabilităţii. Măsurile se referă la controlul costurilor, monetizarea reţelelor, tehnologie şi partea comercială.
Veniturile au fost limitate în trimestrul al doilea şi de încetinirea semnificativă a procesului de dezafectare şi vânzare a vechii infrastructuri de cupru şi de vânzare a patrimoniului imobiliar „moştenit” de la fosta Romtelecom. Cea mai prestigioasă proprietate imobiliară scoasă la vânzare de Telekom Romania este Palatul Telefoanelor, de pe Calea Victoriei din Bucureşti, pentru care nu s-a găsit încă un investitor.
Statul român deţine 45,99% din acţiunile Telekom Romania Communications, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI). Participaţia majoritară de 54,01% este deţinută de grupul grec OTE, controlat de Deutsche Telekom.