Grupul anglo-olandez Unilever a anunţat creşterea vânzărilor de bază (care exclud achiziţiile şi fluctuaţiile valutare) cu 3,6% în perioada ianuarie-martie 2014, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 3,3%. În trimestrul patru, vânzările Unilever au urcat cu 4,1%. Incluzând impactul fluctuaţiilor cursului de schimb şi a vânzărilor de active, veniturile au scăzut cu 6,3%, la 11,4 miliarde de euro.
‘Am avut rezultate bune în primul trimestru din 2014, în ciuda încetinirii pieţelor şi a unui mediu concurenţial dur’, a declarat directorul general Paul Polman.
Miercuri, acţiunile Unilever au închis la valoarea de 30,69 euro, la bursa de la Amsterdam.
În decembrie, Unilever a avertizat că va reduce numărul de produse comercializate cu 30% până la sfârşitul lui 2014, pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa şi pentru a face faţă efectelor încetinirii economiei globale. Compania este afectată de încetinirea economică de pe pieţele emergente, de unde obţine peste jumătate din vânzări în ţări precum India şi China.
Pentru a deveni mai eficient, grupul anglo-olandez va concedia aproximativ 2.000 de angajaţi şi va continua să-şi ajusteze portofoliul de produse.
Unilever se va concentra pe cele mai mari branduri ale sale, inclusiv pe cele 15 care generează venituri anuale de peste un miliard de euro fiecare.
Compania este prezentă în peste 100 de ţări, iar pe piaţa românească din anul 1995. Unilever South Central Europe coordonează din Bucureşti operaţiunile în şapte ţări din zonă – România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia şi Moldova.
Compania are 163.000 de angajaţi, iar în 2009 volumul vânzărilor a atins 40 de miliarde de euro.