Verhofstadt: Eurogrupul trebuie să trateze şi cauzele, nu doar simptomele crizei
”Singurul lucru care poate fi spus legat de acordul aşteptat în această noapte cu privire la cel de-al doilea program de asistenţă prntru Grecia este că evită falimentul imediat şi cumpără încă puţin timp pentru un plan cuprinzător pentru zona euro. (…) Chiar şi cu aceste măsuri de austeritate, este de aşteptat ca Grecia să aibă o datorie de 120% din PIB în 2020. Ceea ce este cu adevărat necesar acum este să se combată cauza şi nu doar simptomele. Acest lucru înseamnă o strategie pe două fronturi pentru reducerea plăţii dobânzilor la niveluri sustenabile pentru datoria rămasă simultan cu stimularea economiei printr-un plan de acţiune concertat până în 2020”, a apreciat Verhofstadt.
Acordul care ar urma să fie încheiat luni include un ajutor public de 130 de miliarde de euro şi restructurarea datoriei Greciei faţă de creditorii privaţi, în valoare de 100 de miliarde de euro. Autorităţile de la Atena trebuie să ramburseze, până la 20 martie, suma de 14,5 miliarde de euro, în caz contrar existând riscul intrării în încetare de plăţi.
„Douăsprezece state membre le-au trimis o scrisoare domnilor Barroso şi Van Rompuy în care le cer o agendă a creşterii la Consiliul European de primăvară, deşi au căzut de acord asupra a şapte pagini de concluzii privind creşterea şi locurile de muncă la Summitul informal al UE din 30 ianuarie. Dacă există o ţară care are cea mai mare nevoie de o strategie orientată spre creştere, atunci aceasta este Grecia”, a mai spus liderul liberalilor din PE.