În total, vor fi verificate 20 de avioane, respectiv 10 aflate în flota Singapore Airlines, şapte de la Emirates, unul de la Air France şi alte două aeronave destinate testărilor.
Nicio aeronavă nu a fost consemnată la sol, dar cele care au efectuat cel puţin 1.800 de decolări şi aterizări, operaţiuni care exercită cele mai mari presiuni asupra structurii avioanelor, trebuie verificate în termen de patru zile, potrivit autorităţii.
Instituţia a reacţionat după ce producătorul de avioane Airbus a dezvăluit că a descoperit în decurs de două săptămâni două tipuri de crăpături la aripile unor aparate A380, la numai patru ani de la punerea lor în circulaţie.
Avioanele A380 sunt cele mai mari din lume, dispunând de două punţi şi 525 de locuri.
Al doilea tip de crăpături, care ca şi primele au apărut la un element de legătură între exteriorul aripilor şi armătura metalică din interiorul acestora, sunt „mai importante” şi ar putea apărea şi la alte aparate dacă problema nu este rezolvată.
„Acest defect, dacă nu este detectat şi corectat, ar putea să afecteze integritatea structurală a avionului”, a precizat agenţia europană.
Inspectorii au cerut ca aeronavele A380 care au efectuat 1.300-1.800 de decolări şi aterizări să fie verificate în termen de şase săptămâni.
Descoperirea defectelor vine la 14 luni după explozia unui motor Rolls-Royce al unui avion A380 aparţinând companiei Qantas.
De altfel, crăpăturile, de grosimea unui fir de păr, au fost identificate prima oară chiar în timpul lucrărilor de reparaţii la avionul companiei Qantas.
Surse din industrie au declarat că al doilea tip de crăpături a apărut la un avion operat de compania Emirates (Dubai).
Între alţi operatori care deţin astfel de avioane se află Korean Air, China Southern şi Lufthansa, din Germania.