Verizon precizează totodată că primit între 1.000 şi 2.000 de „scrisori de securitate naţională” din partea autroităţilor. Operatorul a primit, de asemenea, solicitări în alte 13 ţări.
Gigantul telecomunicaţiilor anunţa luna trecută că vrea să urmeze exemplul firmelor de Internet mari, ca Google, Apple sau Microsoft, care difuzează asemenea „rapoarte în domeniul transparenţei”.
Aceste companii sunt criticate dur, de la începutul dezvăluirilor privind programele de supraveghere ale Guvernului american, care le solicită frecvent date despre utilizatori.
Operatorul AT&T a anunţat, de asemenea, că va publica un raport de acest tip.
Verizon a subliniat că cererile de date primite în 2013 în Statele Unite au la bază o hotărâre judiciară, mandate de percheziţie sau solicitări urgente din partea autorităţilor.
„Nu divulgăm informaţii despre abonaţi, dacă nu ne autorizează legea”, afirmă Verizon într-un comunicat.
Operatorul adaugă că informaţiile furnizate autorităţilor sunt similare celor pe care abonaţii le primesc pe facturile la telefon.
În afara Statelor Unite, Verizon a primit cele mai numeroase cereri în Germania (2.996) şi în Franţa (1.347).
Operatorul nu a dezvăluit procentul cazurilor în care a dat curs solicitărilor autorităţilor, însă afirmă că a decis să facă acest lucru în viitor.
Verizon mai anunţă că va refuza orice solicitare „vizibil invalidă” sau care ar fi „prea largă, prea vagă”.