Vertiv: Centrele de date se vor confrunta cu reglementări și o supraveghere sporită din partea unor terțe părți, în 2023
„Industria centrelor de date este în creștere rapidă, deoarece tot mai multe aplicații necesită procesare și stocare, ceea ce determină o creștere corespunzătoare rapidă a consumului de energie și apă în facilitățile de centre de date. Industria a înțeles că urmărirea agresivă a eficienței energetice și a consumului de apă este esențială pentru succesul și supraviețuirea viitoare”, a declarat Giordano Albertazzi, director de operațiuni și președinte al Vertiv pentru America. „Reglementările mai aspre sunt inevitabile și vor duce la inovații importante în întreaga noastră industrie. Este posibil ca procesul să nu fie întotdeauna ușor sau liniar, dar poate fi parcurs cu ajutorul partenerilor experți în centre de date și a soluțiilor inovatoare care pot anticipa schimbările, îndeplinind în același timp cerințele mereu în creștere ale aplicațiilor din centrele de date.”
Progresele în proiectarea și fabricarea cipurilor, care au limitat consumul de energie al serverelor în primul deceniu și jumătate al anilor 2000, și-au atins limitele în ultimii ani și a urmat o creștere bruscă a consumului de energie al serverelor. Într-un raport recent, intitulat Silicon heatwave: the looming change in data center climates (Valul de siliciu: schimbarea iminentă a climei centrelor de date), Uptime Institute a citat date Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) care arată că consumul de energie al serverelor a crescut cu 266% din 2017. Această creștere se numără printre diversele forțe tehnice și de piață care determină focalizarea asupra problemelor de mediu și sustenabilitate în mai multe dintre tendințele pentru 2023, identificate de experții Vertiv.
Aceste tendințe sunt:
Centrele de date se confruntă cu tot mai multe reglementări
Presiunile din ce în ce mai mari pentru a satisface cererea de energie și apă a consumatorilor obligă guvernele de la toate nivelurile să se uite mai atent la centrele de date și la consumul lor excesiv de mare din aceste resurse. Se estimează că centrele de date sunt responsabile în prezent de până la 3% din consumul global de energie electrică și se preconizează că vor atinge 4% până în 2030. O instalație medie de tip hyperscale consumă 20-50MW anual – teoretic, suficientă energie electrică pentru a alimenta până la 37.000 de locuințe. Experții Vertiv se așteaptă ca acest lucru să determine o creștere a controlului guvernamental în 2023.
Se întâmplă deja în unele locuri. Dublin, Irlanda și Singapore au luat măsuri pentru a controla consumul de energie al centrelor de date, iar consumul de apă al centrelor de date – în special în zonele predispuse la secetă – va declanșa probabil un control similar. Potrivit Departamentului de Energie al SUA, eficiența utilizării apei (WUE) a unui centru de date mediu care utilizează sisteme de răcire prin evaporare este de 1,8 l pe kWh. Acest tip de centru de date poate consuma 3-5 milioane de galoane de apă pe zi – similar cu capacitatea utilizată de un oraș de 30.000-50.000 de persoane. Industria va continua să ia măsuri de automonitorizare și moderare – incluzând o preferință tot mai mare pentru proiecte termice ecologice – dar în 2023 se vor înregistra creșteri ale supravegherii de reglementare.
Hyperscaler-ii și alții cumpără soluții standardizate
Conform unui sondaj recent realizat de Omdia, 99% dintre operatorii de centre de date pentru întreprinderi spun că proiectele de centre de date prefabricate și modulare vor face parte din strategia lor viitoare de centre de date. Aceasta este mai mult decât o tendință, este noua normalitate. În 2023, experții Vertiv anticipează o schimbare continuă în aceeași direcție în rândul hyperscaler-ilor, deoarece aceștia caută viteza și eficiența pe care le oferă standardizarea.
Acesta este un concept mai nou pentru cei mai importanți furnizori de cloud din lume, iar aceștia apelează la furnizori de colocare – care se standardizează de ani de zile – pentru a face acest lucru posibil. Mai exact, acești furnizori de cloud externalizează noile lor construcții către servicii de colocație pentru a profita de expertiza lor pe piață, de repetabilitatea dovedită și de viteza de implementare. În scurt timp, standardizarea – de la componente modulare, cum ar fi modulele de alimentare și răcire și platformele, până la instalații prefabricate cu drepturi depline – va deveni abordarea firească nu doar pentru întreprinderi, ci și pentru hyperscale și necesitățile edge.
Generatoarele diesel se confruntă cu o concurență reală
Generatorul diesel a fost mult timp o piesă imperfectă, dar inevitabilă, a ecosistemului centrelor de date. Acesta reprezintă energie stocată care, în mare parte, nu este utilizată, necesitând în același timp întreținere sau înlocuirea combustibilului după perioade de inactivitate. Apoi, atunci când sunt puse în funcțiune, generatoarele produc emisii de carbon pe care operatorii încearcă cu disperare să le evite. Deja, unele organizații se bazează pe baterii pentru susținerea unei sarcini mai lungi – până la cinci minute în unele cazuri – și chiar își proiectează centrele de date cu o capacitate minimă a generatorului.
Acestea sunt măsuri de tranziție pentru a minimiza rolul generatorului, în timp ce industria caută alte opțiuni – inclusiv noi tehnologii de baterii – pentru o energie de rezervă extinsă. În 2023, experții Vertiv anticipează că va apărea o alternativă preferată – în special celule de combustie cu hidrogen. Aceste celule de combustie vor funcționa la început la fel ca un generator, asigurând un suport de sarcină momentan, iar în cele din urmă devenind o soluție promițătoare pentru o funcționare susținută sau chiar continuă.
Densitățile mai mari modifică strategiile termice
După ani de zile de densități relativ statice ale rack-urilor, operatorii de centre de date solicită din ce în ce mai mult rack-uri cu densitate mai mare. Potrivit 2022 Global Data Center Survey (Studiu global privind centrele de date în 2022) al Uptime Institute, mai mult de o treime dintre operatorii de centre de date spun că densitatea rack-urilor lor a crescut rapid în ultimii trei ani. Acest lucru este valabil mai ales în rândul centrelor de date de mari dimensiuni pentru întreprinderi și hyperscale, unde aproape jumătate dintre cei care operează instalații de 10 MW și mai mari au raportat rackuri de peste 20 kW și 20% au declarat rackuri mai mari de 40 kW.
Acest lucru este în concordanță cu maturitatea tehnologiilor de răcire cu lichid a serverelor și cu acceptarea și adoptarea tot mai mare a acestor tehnologii. Creșterile menționate mai sus în consumul de energie al serverelor se produc în condițiile în care nevoia de a adăuga rapid capacitate este în creștere, provocând operatorii din toate părțile. Acest lucru nu le lasă acestora altă opțiune decât să exploreze limitele instalațiilor existente prin adăugarea de procesoare în spații înguste, crescând densitatea rack-urilor și creând profiluri termice care necesită răcire cu lichid. Deși răcirea cu lichid nu este o tehnologie nouă, valul timpuriu de implementări de succes, eficiente și fără probleme în medii de mare densitate au oferit o validare a conceptului care va stimula adoptarea în anul următor. Adăugarea răcirii directe la cip la noile standarde OCP și Open19 nu va face decât să accelereze această tendință.
5G întâlnește metaversul în zona edge
Omdia, în previziunile sale referitoare la abonamentele mobile și veniturile pentru 2022, estimează că aproape jumătate din toate abonamentele de telefonie mobilă – peste 5,8 miliarde – vor fi 5G până în 2027, împingând procesarea tot mai aproape de utilizator. Metaversul este o aplicație în căutarea unei rețele de procesare ultra-densă și cu latență redusă.
În 2023, vom vedea cum aceste două activități se vor intersecta, cu implementări de metavers care vor profita de rețelele 5G pentru a permite caracteristicile de latență ultra-redusă pe care le solicită aplicația. În cele din urmă, acest lucru va necesita un sistem de procesare cu putere mai mare în acele locații edge 5G și vom vedea că acest lucru se va întâmpla curând – cu primele incursiuni în 2023, urmate de implementări mai răspândite în anii următori.
Pe măsură ce zona edge devine mai sofisticată, la fel va fi și infrastructura necesară pentru a o susține. Aceasta va include tehnologii precum inteligența artificială și sistemele de planificare și gestionare a realității virtuale, precum și o adoptare sporită a sistemelor UPS Litiu-Ion in zona edge – o tendință în curs care a înregistrat o creștere a cotei de vânzări de la 2% în august 2021, la 8% în august 2022, potrivit IDC.
„În ultimii ani, sustenabilitatea reprezinta domeniu de cel mai mare interes pentru industria centrelor de date, iar acest lucru se aliniază cu accentul pus de 2023 pe creșterea reglementărilor din partea guvernelor, precum și pe interesul pentru sursele alternative de energie”, a declarat Karsten Winther, președintele Vertiv pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). „Pe măsură ce avansăm, proprietarii și operatorii de centre de date vor trebui să aleagă un partener de soluții de infrastructură care este capabil să îi consilieze cu privire la cele mai bune practici și tehnologii care să îi ajute să își atingă obiectivele „net zero”. Cu o inovare și o transformare mai mare a industriei, în special în ceea ce privește 5G și metaversul, 2023 va fi un an interesant pentru clienții noștri și pentru industrie”.
Vertiv reunește servicii de hardware, software, analiză și alte servicii continue pentru a permite aplicațiilor vitale ale clienților săi să funcționeze în mod continuu, să aibă performanțe optime și să se dezvolte odată cu nevoile de afaceri ale acestora. Cu sediul central în Columbus, Ohio, SUA, Vertiv are aproximativ 20.000 de angajați și își desfășoară activitatea în peste 130 de țări.