Vertiv: centrele de date vor avea o importanţă critică în 2021

Pe măsură ce lumea s-a mutat, aproape peste noapte, în mediul online din cauza pandemiei COVID-19, am putut observa tot mai clar importanța pe care o au centrele de date, dar și felul în care depindem de acestea pentru numeroase activități din viața de zi cu zi. Este o realitate care va demonstra valențe noi în 2021, pe măsură ce centrele de date și ecosistemul informațional care le orbitează vor ieși din pandemie, descoperind o a patra utilitate critică, însoțită de toate așteptările și responsabilitățile pe care aceasta le implică. Iată doar una dintre tendințele estimate în segmentul centrelor de date pentru anul 2021, identificate de experții Vertiv, un furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate.
Lidia Neagu - mar, 15 dec. 2020, 14:05
Vertiv: centrele de date vor avea o importanţă critică în 2021

Centrele de date au deja standarde ridicate în materie de disponibilitate, însă trecerea către un statut similar celui de utilitate publică va fi vizibilă în două moduri. În primul rând, disponibilitatea rețelei se va extinde spre zonele rurale și izolate, făcând aplicațiile critice accesibile pentru tot mai mulți oameni. Acest lucru va crește presiunea asupra centrelor de date pentru a menține conectivitatea chiar și la marginile exterioare ale rețelelor lor. În al doilea rând, orice delimitare între disponibilitate și conectivitate va dispărea, deoarece capacitatea de a asigura și proteja conexiunile în rețelele hibride, din ce în ce mai distribuite, devine la fel de necesară ca orice măsură tradițională de a optimiza timpul de funcționare al centrului de date.

„Centrele de date se îndreptau de ceva timp spre statutul de utilitate publică, însă pandemia a cristalizat nevoia de a crea niște granițe oficiale, care deja existau în alte domenii,” a declarat Gary Niederpruem, chief strategy and development officer la Vertiv. „Nu este vorba doar de munca de acasă, deși este și aceasta inclusă. Vorbim, mai ales, de susținerea economiei digitale în formele sale cele mai critice, în condițiile în care telemedicina și sănătatea, comerțul electronic performant, telecomunicațiile globale și mass-media au un rol tot mai important.”                                                                                                                                         

Pandemia a stabilit în mod eficient un nou standard pentru infrastructura digitală, pe măsură ce industria se adaptează și, în cele din urmă, va depăși situația globală provocată de COVID-19. În acest context, experții Vertiv au identificat alte câteva tendințe ce merită urmărite în 2021. Acestea sunt:

–        Digitalizarea accelerată: pandemia provocată de COVID-19 va avea un efect de durată asupra forței de muncă și a ecosistemului IT care susține noul model de lucru de acasă. Experții Vertiv se așteaptă ca investiția în infrastructura IT realizată în contextul pandemiei să continue și să se extindă, pentru a permite capabilități mai sigure, mai fiabile și mai eficiente de lucru de la distanță. Vizibilitatea și monitorizarea de la distanță vor deveni primordiale pentru succesul acestor modele de lucru de acasă. Deja au apărut opțiuni de servicii de la distanță care limitează nevoia de asistență la fața locului, iar aceste practici vor continua probabil mult timp după pandemie. Măsurile luate la începutul crizei vor fi accelerate pe măsură ce pandemia se va extinde spre 2021, iar organizațiile vor accepta aceste schimbări nu ca pe o soluție temporară, ci mai degrabă ca pe o ajustare permanentă a modului în care lucrăm și facem afaceri. În timp, vom avea o altă perspectivă legată de activitățile care pot fi realizate „față în față” sau „de la distanță”, iar schimbarea va fi realizată de clienții care doresc să își minimizeze prezența la fața locului. Din acest punct de vedere, o importanță fundamentală o vor avea conectivitatea, monitorizarea de la distanță, analiza datelor și chiar inteligența artificială, care contribuie în luarea deciziilor.

„Revenirea după această perioadă presupune o schimbare a mentalității pentru majoritatea organizațiilor,” a declarat recent John-David Lovelock, distins vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Nu există cale de întoarcere. Trebuie să existe o resetare axată pe progres.”

–        Aducerea capabilităților importante ale centrelor de date în spații mici și Edge: Edge este acum este mai important și mai complex, fiind o extensie a centrului de date și nu doar dulapul IT, atât de apreciat în trecut. Costul și complexitatea au împiedicat implementarea celor mai bune practici ale centrelor de date în aceste spații, dar acest lucru se va shchimba. Experții Vertiv anticipează un efort continuu pentru a aduce capabilitățile hyperscale și enterprise pe aceste site-uri Edge.

„Oriunde există o densitate mare de prelucrare a datelor, va exista o cerere pentru tehnologia de calcul Edge. Această cerere va necesita o infrastructură Edge mai rezistentă și mai inteligentă,” a declarat Giordano Albertazzi, președintele Vertiv pe Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). „Observăm extinderea Edge în multe țări și asta se va amplifica, în cele din urmă, și către piețele emergente. Proiectele Edge implementate sunt, de asemenea, strâns legate de alte tendințe cheie, cum ar fi 5G și grija față de mediul înconjurător, iar integrarea site-urilor Edge cu rețelele energetice poate sprijini tranziția către surse regenerabile.”

–        Conversația despre 5G devine una despre consum de energie și eficiență: În faza de început privind planificarea și lansarea 5G, discuția se concentrează pe beneficiile finale ale acestei tehnologii – creșterea lățimii de bandă și reducerea latenței – și aplicațiile pe care le va activa. Însă, pe măsură ce multe țări pregătesc lansarea 5G în 2021, iar primii adoptatori încep să vadă deja amploarea acesteia, accentul se va muta asupra creșterilor semnificative ale consumului de energie provocate de 5G și a strategiilor de funcționare mai eficientă. Creșterea densității rețelei, necesară pentru a realiza pe deplin promisiunea făcută de 5G, se adaugă inevitabil cererii deja crescute de energie – care, potrivit estimărilor, va fi de 3,5 ori mai mare decât 4G. Anul viitor se va concentra mai mult pe gestionarea acelei creșteri semnificative a consumului de energie, explorând produse și practici mai eficiente.    

–        Sustenabilitatea ajunge în prim plan: 5G este o piesă a unei povești mai ample despre sustenabilitate. Pe măsură ce proliferarea centrelor de date continuă și chiar se accelerează, în special în segmentul hyperscale, furnizorii de cloud și colocație devin tot mai atenți la modul în care utilizează energia electrică și apa. Amplificarea conversației despre schimbările climatice și schimbarea deciziilor politice în Statele Unite și la nivel global se vor adăuga accentului deja pus pe industria centrelor de date, ce reprezintă aproximativ 1% din consumul global de energie. Anul următor va cunoaște un val de inovație axat pe eficiența energetică a ecosistemului centrului de date. Avantajele pe care operatorii centrelor de date le vor avea sunt clare, începând cu reducerea costurilor, respectarea reglementărilor existente și anticipate și prestigiul care vine odată cu stabilirea unei poziții de lider în mișcarea globală de sustenabilitate. Fiți atenți la inovațiile importante în zona infrastructurii centrului de date și, mai ales, în domeniul managementului termal.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află "într-un moment de cumpănă" şi trebuie să respingă ferm......
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
Beijingul a declarat duminică că se opune "ferm" noului ajutor american de 571 de milioane de dolari acordat pentru apărarea ...
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui ...
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...