Raportul Omdia, Centrele de Date Modulare Prefabricate, publicat la începutul anului 2020 și dezvoltat pe baza datelor din 2018 și 2019, a evaluat piața PFM la peste 1,2 miliarde de dolari în 2018, cu o creștere a ratei de implementare de până la 65% în 2019. Grupul de analiști a atribuit această creștere impresionantă unui număr de factori, precum scalabilitatea, beneficiile fabricării și integrării de la distanță și viteza de implementare.
Lucas Beran, analist principal specializat în cercetări în segmentul cloud și al centrelor de date la Omdia, și autor al raportului, a identificat viteza de implementare ca fiind avantajul principal pentru mulți proprietari și operatori. „Volumul tot mai mare de date și nevoia infinită de putere de calcul sunt cele care determină creșterea rapidă a centrelor de date. Dacă ne gândim că implementarea unui centru de date tradițional durează între 18 și 24 de luni, vedem că este necesară o soluție mai rapidă,” spune el. „În medie, furnizorii de centre de date modulare prefabricate pot livra o soluție în patru, până la șase luni.”
„Dezvoltatorii europeni se confruntă cu o serie de provocări specifice, așa cum este, de exemplu, costul mare per metru pătrat. Centrele de date de tip PFM sunt o soluție extrem de avantajoasă, pentru că îmbină performanța cu flexibilitatea amplasării, inclusiv pe acoperișurile clădirilor sau în parcăriˮ precizează George Topalov, Senior Sales Manager Vertiv România.
„Am observat o creștere impresionantă a cererii pentru centrele de date PFM, deoarece proprietarii și operatorii realizează beneficiile scalabilității, eficienței costurilor și vitezei de implementare oferite de acestea. De asemenea, clienții noștri apreciază flexibilitatea designului și personalizările oferite de noi,” a spus Viktor Petik, vicepreședinte la Integrated Modular Solutions, Vertiv. „Pentru a ne perfecționa ofertele și pentru ca acestea să fie disponibile într-un timp mai scurt, am obținut certificarea PFM TIER-Ready la nivelul regiunii EMEA, prin intermediul unui acord recent cu Uptime Institute, am crescut operațiunile în America de Nord și lucrăm la un plan de extindere a centrului nostru PFM din Croația pentru a ne mări capacitatea și a ne consolida abilitățile în acest sector cheie al pieței.”
Raportul Omdia a prezentat o serie de tipuri diferite de centre de date PFM cu utilizări variate, inclusiv pentru IT și unități de producție, dar și așa numitele module all-in-one (cu IT integrat, energie electrică și infrastructură de răcire) care sunt utilizate, de obicei, în aplicații industriale de învățământ și de sănătate, precum și în locații aflate la distanță și greu de gestionat. Potrivit Omdia, cererea pentru Edge Computing conduce la adoptarea de module all-in-one pentru locațiile edge care au nevoie de un mic centru de date, care trebuie să fie situat în apropierea de utilizatorilor finali. Abordarea „plug and play” are avantajul de a reduce timpul necesar pornirii și punerii în funcțiune, la doar câteva zile în loc de săptămâni sau luni, și minimizează potențialul unor viitoare probleme de calitate, deoarece componentele sunt pre-integrate și testate în prealabil în afara locației.
După cum este descris în raport, modelele PFM ale Vertiv vin într-o gamă cu oferte diferite pentru a satisface toate nevoile clienților, așa cum este Vertiv SmartMod – o gamă de produse PFM complet integrate, ușor de configurat și gata de comandă, care permite implementarea rapidă a noului spațiu al centrelor de date. Proiectele SmartMod au fost premiate recent de către Uptime Institute cu distincția TIER-Ready pentru performanță și perseverență în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), permițând, de asemenea, companiei Vertiv să vândă serviciile Tier Certification of Constructed Facilities (TCCF), ale Uptime Institute, împreună cu unitățile modulare TIER Ready, oferind astfel beneficiile certificării complete direct clienților Vertiv. Vertiv oferă, de asemenea, soluții PFM complet personalizate, care includ proiectarea, managementul de proiect și integrarea sistemului.