Vertiv: 5G va transforma piaţa centrelor de date şi deschide noi aplicaţii la care nici nu ne gândim în prezent

Tehnologia 5G va aduce viteze mult mai mari faţă de actuala reţea 4G, ceea ce, inevitabil, va transforma multe industrii şi modul în care trăim. Piaţa centrelor de date este una dintre acestea, iar tendiţa următorilor ani este de egalizare în ceea ce priveşte centrele de date Edge şi cele traditionale, este de părere George Topalov Senior Sales Manager la Vertiv România, subsidiara locală a companiei americane.
Lidia Neagu - mie, 18 dec. 2019, 19:56
Vertiv: 5G va transforma piaţa centrelor de date şi deschide noi aplicaţii la care nici nu ne gândim în prezent

Un centru de date este, de obicei, o clădire sau mai multe care găzduiesc infrastructură IT dedicată stocării, procesării şi transmiterii informaţiilor în format digital. Un centru de date edge oferă o capacitate suplimentară de procesare pentru a îmbunătăți performanța.

George Topalov este Senior Sales Manager al biroului comercial al Vertiv din Bucureşti, iar ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu el cu ocazia unei vizite la centrele de dezvoltare şi testare pe care compania la deţine în Italia, la Tognana şi Bologna. Cu sediul în Columbus, Ohio, SUA, Vertiv are în jur de 20.000 de angajați și își desfășoară activitatea în peste 130 de țări.

„Previziunile spun că în 2021 edge-ul va lua avânt puternic, odată cu apariţia 5G, sunt oarecum legate. Tendiţa este de egalizare cu centrele de date tradiţionale. Dacă acum majoritatea informaţiei şi prelucrarea ei este în zona de cloud, în zona de edge faci mai mult accesare, tendiţa este ca în următorii ani să se egalizeze acest lucruri. Partea de procesare şi analiză să fie facută rapid pentru aplicaţii sensibile care nu suportă lantenţă sau pentru care lăţimea de bandă ar fi foarte scumpă şi zona de cloud să fie pentru stocare şi de analiză pentru aplicaţiile care oricum au o durată de câteva zile până primeşti rezultatul”, spune Topalov.

De exemplu, pentru comunicarea machine to machine, care va lua avânt în era 5G şi Internet of Things, este foarte dificil ca datele să fie ţinute în cloud pentru că are o latenţă prea mare.

„Edge poate să însemne un rack sau pentru o companie mare – un centru de date regional de 1 Megawatt. Să luăm un exemplu comun: Netflix. Are în ţări, şi în România, la operatorii de televiziune, în centrele lor de date, au câteva echipamente sau servicii unde stochează filmele cele mai accesate din România. Este mult mai ieftin ca lăţime de bandă şi din punct de vedere al încărcării pentru că în momentul în care porneşti filmul, acesta începe imediat, nu stai 10-20-30 de secunde. Şi pe măsură ce creşte consumul, poate la un moment dat Netflix o să vrea să facă un centru de date regional care va fi tot edge în România pentru că are o bază de utilizatori suficientă care să merite investiţia”, e explicat reprezentantul Vertiv România.

5G – un salt major pentru viteza informaţiei

El a adăugat că tehnologia 5G va aduce un salt major în ceea ce priveşte viteza informaţiei, astfel că zona de edge este în prezent un focus pentru Vertiv şi, în general, pentru toate companiile mari.

„Pentru data centers din punct de vedere al vitezei informaţiei, 5G clar va fi un salt major şi probabil se vor deschide noi aplicaţii la care nici nu ne gândim acum. Pentru zona de edge cred că va fi un pas însemnat înainte adică va duce la această explozie. De edge am început să vorbim cam în acelaşi timp în care am început să discutăm de 5G. Zona de edge este un focus şi nu numai pentru Vertiv, ci şi pentru celelalte mari companii de asemenea, deoarece într-adevăr, va fi viitorul”, a explicat oficialul Vertiv România.

Compania mai are un centru de shared services la Cluj care deserveşte EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). Acolo lucrează peste 350 de persoane, dar angajează în continuare. În prezent caută oameni pentru poziţii precum cea de treasure corporate analyst, financial analyst, internal sales support sau.

„Biroul de la Cluj este în extindere, angajează oameni noi pentru noi poziţii, iar compania investeşte destul de semnifiativ în următorii ani în România în zona de share services, care e reprezentat[ de biroul de acolo”, povesteşte George Topalov.

În România, compania lucrează preponderent prin parteneri şi prin aceştia produsele sale ajung inclusiv în zona administraţiei publice.

În Italia. compania deţine centre de dezvoltare şi testare la Tognana si Bologna, pe care le-a prezentat de curând jurnaliştilor.

Centrul de la Tognana

Centrul de la Tognana se adresează clienţilor care doresc să testeze infrastructura centrelor de date, în special cum se comportă în diferite medii de temperatură, răcirea acestora fiind esenţială pentru buna funcţionare. Aproximativ 70% din cheltuielile operaţionale ale unui operator de centre de date reprezintă consumul de energie, iar noile tehnologii de răcire pot contribui la reducerea cu aproximativ o treime a acestui consum.

Centrul este format din mai multe laboratoare şi centre de cercetare şi dezvoltare. În general testează diverse echipamente în condiţii de temperatură între -32 şi +60 de grade Celsius.

De asemenea, centrul asigură şi training-ul angajaţilor astfel încât aceştia să fie la curent cu ultimele tehnologii dezvoltate.

Centrul de la Bologna

La centrul din Bologna, clienţii Vertiv au ocazia să vadă cum se comportă diferite tehnologii pentru centrele de date şi, în special, alimentarea unităţilor prin intermediul surselor de alimentare cu electricitate neintreruptibilă (UPS). Totodată, deserveşte şi ca centru de training atât pentru angajaţii proprii, cât şi pentru colaboratori, mai ales că modelul de business al companiei se bazează pe parteneri şi distribuitori.

Vertiv asigură simultan hardware-ul, software-ul, statisticile și continuitatea serviciilor pentru ca aplicațiile vitale ale clienților să funcționeze constant, să aibă performanțe optime și să se dezvolte odată cu nevoile afacerii lor. Vertiv răspunde celor mai importante provocări în ceea ce privește centrele de date de astăzi, rețelele de comunicare și facilitățile comerciale și industriale cu un portofoliu de soluții pentru energie, răcire și infrastructură IT și servicii începând de la cloud la edge-ul rețelei. 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...