Greenpeace a adresat Administrației Fondului de Mediu o scrisoare în care arată că limitările aduse prin modificarea programului, care nu sunt necesare, pot afecta sute de mii de oameni. Iată un fragment relevant din scrisoarea semnată de Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace, care s-a implicat în susținerea și promovarea prosumatorilor în România.
“Suntem îngrijorați de introducerea condiției ca imobilul pe care se va instala sistemul de panouri fotovoltaice să nu fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice.
Din informații publice, deducem faptul că ar fi cel mai probabil câteva sute de mii de cetățeni care nu ar putea aplica pentru finanțare în programul AFM din cauza acestei condiții limitatoare. Ne referim la cetățeni care au luat un credit ipotecar și/sau au trecut pe adresa imobilului în care locuiesc sediul social al unei firme. Situația ajutorului de stat invocată de AFM este ipotetică. Chiar și dacă sistemul fotovoltaic, montat cu sprijinul AFM, ar ajunge în posesia unei persoane juridice, nu poate fi vorba de un ajutor direct dat unei firme.
În cazul ipotecilor, această persoană juridică va fi o bancă, al cărui obiect de activitate sunt serviciile financiare, nu comercializarea de sisteme fotovoltaice second-hand. Daca ne referim la situația sediilor sociale, e lipsit de logică, ba chiar discriminatoriu, ca cetățenii care dețin o firmă (cu sediul social în locuința de reședință) să nu poată accesa programul de finanțare.
Vă solicităm să găsiți o soluție rezonabilă pentru acest subiect, programul AFM este așteptat de multă vreme de o comunitate semnificativă de potențiali prosumatori”.
Reacția Greenpeace a apărut după ce am scris AICI despre proiectul de modificare al programului, care este aflat în dezbatere publică la Ministerul Mediului.
“Imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice” este una dintre principalele modificări aduse programului. Asta înseamnă că nu vor putea accesa programul persoanele care au ipotecă pe imobil, consitituită în favoarea unei bănci, dacă au cumpărat/construit locuința pe credit ipotecar, și nici micii antreprenori care au sediul social al firmei în imobilul pe care și-ar fi dorit să instaleze panourile fotovoltaice.
Detalii, aici:
Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează,iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat. Fondurile, circa 150 de milioane de euro, acoperă circa 30.000 de solicitanţi, la nivel national.