Veşti bune: Banii de la UE şi românii din străinătate salvează balanţa de plăţi
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 544 de milioane de euro, în primul trimestru al anului, în scădere cu 43,7% faţă de primul trimestru din 2010. Principala cauză a scăderii deficitului de cont a fost evoluţia bună a transferurilor curente. La acest capitol, în primul trimestru România a înregistrat un excedent (intrări de valută mai mari decât ieşiri) de 1,1 miliarde de euro. Cu peste 50% mai mare decât cel înregistrat acum un an. Totalul intrărilor a fost de 1,87 milioane de euro, iar cel al ieşirilor de 752 de milioane.
În transferurile curente intră fluxul de transferuri private şi transferurile administraţiei publice. Potrivit datelor transmise de la BNR la solicitarea ECONOMICA.NET, la transferurile private s-a întregistrat un excedent de 609 milioane de euro (intrări de 795 milioane şi ieşiri de 186 milioane). Majoritatea sumelor intrate sunt remiteri ale muncitorilor români care muncesc în străinătate. În cazul transferurilor administraţiei publice, intrările au fost de 1,084 miliarde de euro, iar ieşirile de 565 de milioane, rezultând aşadar un excedent de 518 milioane de euro. La acest capitol, intrările sunt reprezentate de fondurile primite de la Uniunea Europeană, iar ieşirile reprezintă, în cea mai mare parte, contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Aşadar, în relaţia cu Uniunea Europeană, România a fost un beneficiar net în primul trimestru, câştigul fiind de circa jumătate de miliard de euro.
De menţionat şi că excedentul din transferurile curente aproape că a contrabalansat deficitul comercial. Diferenţa dintre importuri şi exporturi a fost de aproape 1,14 miliarde de euro.