Ieri, Hidroelectrica a fost liderul sistemului la producţia de energie electrică cu peste 40% din total, după ce vinerea şi joia trecută, Hidroelectrica a ocupat aceeaşi poziţie cu peste 35% din total. Pe locul doi s-au situat termocentralele pe cărbune. În aceste zile, Hidroelectrica produce peste 3.000 de MWh la un total de aproape 7.000 de MWh.
Creşterea producţiei de electricitate la Hidroelectrica se datorează ploilor din ultima perioadă dar şi topirii zăpezilor alpine.
„Am ajuns la locul nostru. Locul unu. Au fost şi ploile din ultimele zile , am acumulat şi topirile de la peste 1.800 de m. Suntem pe un puseu de energie. Sperăm s-o ţinem aşa şi, în curând, poate ridicăm şi clauza de forţă majoră”, a spus Constatin Trihenea, director de exploatare la Hidroelectrica.
Compania a invocat, la sfârşitul verii trecute, clauza de forţă majoră limitând livrările de curent către companiile cu care are contracte multianuale – aşa numiţii băieţi deştepţi, pe motivul secetei cumplite care i-a golit lacurile. Astfel, firme precum Alpiq, Electromagnetica, Energy Holding ori Alro nu au primit cantităţile de energie prevăzute în contracte, unele fiind nevoite să-şi asigure electricitatea cumpărând de pe piaţă, la preţuri mai mari decât cele din contractele bilaterale. Hidroelectrica a fost dată în judecată de mai multe companii şi i se cer daune pentru nerespectarea prevederilor contractuale.
Potrivit lui Trihenea, nivelul de umplere a lacurilor este acum de 37-38% şi va ajunge la 65% în iunie. „Anul acesta ajungem la parametri normali”, a mai adăugat oficialul citat.
În timpul secetei de anul trecut, Hidroelectrica ajunsese să deţină doar 20% din producţia de energie la nivel naţional. Pentru a compensa deficitul de curent a fost nevoie ca toate termocentralele să funcţioneze la capacitate maximă. În această iarnă, s-a ajuns chiar la vârfuri de consum de 11.000 MWh, nivel nemaiatins din perioada comunistă.