Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Watford, asigurător înregistrat în Gibraltar și controlat de către grupul american de asigurare reasigurare Arch (cu prime brute subscrise de aproape 3,3 miliarde de dolari în primele șase luni ale acestui an), revine pe piața din România, într-o altă formulă. Watford a fost nevoit să iasă de pe piața locală în vara anului trecut, în principal pe fondul ieșirii Marii Britanii din UE, așa cum arăta Economica.net la vremea respectivă. Watford activa în baza Freedom of Establishment (FOE), o formă de organizare valabilă doar pentru țările UE care presupune că orice societate financiară din UE poate desfășura activități în orice țară a UE doar notificându-se la supraveghetorul din țara de origine. Cum Gibraltar a ieșit din UE împreună cu Marea Britanie, din care face parte, această formă de organizare nu a mai fost posibilă. Ar fi trebuit ca Watford să deschidă o nouă societate, înregistrată în România și supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de la noi, iar acest efort nu părea justificat într-o perioadă în care City Insurance mătura toată piața RCA cu prețurile foarte mici și dovedit nesustenabile chiar prin falimentul său. Între timp, însă, situația s-a schimbat radical.
În primul rând Watford a cumpărat un asigurător din UE, firma franceză Axeria Iard, cu sediul central în Lyon, fapt care îi permite să reintre pe piață în baza FOE. În al doilea rând, City Insurance a dat faliment, lăsând un important gol pe piața RCA și provocând și o creștere considerabilă a prețurilor, ceea ce face ca vânzarea de RCA să fie profitabilă. Economica a mai scris despre intențiile Axeria, însă acum intrarea este foarte aproape. Conform surselor noastre au fost notificate deja inclusiv formulele de calcul al prețurilor, atât la Autoritatea din Franța (țara de origine) cât și la ASF. Urmează ca în cel mai scurt frnacezii să dea acordul final, iar românii să constate acest fapt. Aceasta înseamnă că Axeria va intra în prima parte a anului viitor, cel mai probabil.
AICI despre primele anunțuri privind intrarea Axeria, dar și despre alte societăți care ar vrea să vină în România pe FOS sau FOE, să vândă RCA
Un mesaj primit de mai mulți brokeri mari și consultat și de Economica arată clar că pregătirile sunt pe final. Axeria cere brokerilor să încheie deja un contract de intermediere pentru RCA. Înainte de aceasta, șefa sucursalei locale a Axeria explică faptul că firma franceză a fost achiziționată de Watford, care, cu această ocazie și-a schimbat numele în Somers Group Holdings (partea de asigurare) și Somers Re (componenta de reasigurare). Ambele societăți, susține sursa citată, au rating „A-” (de primă categorie), confirmat de agenția AM Best.
După ce anunță înființarea sucursalei Axeria Iard SA Lyon- Sucursala București, compania transmite brokerilor că dorește să grăbească procedurile de implementare pentru a începe vânzările. ” Pentru a reduce timpul de implementare dorim să agreăm contractul de intermediere și, ca urmare, vă trimitem atașat documentele aferente, așteptând confirmarea dumneavoastră…”, se arată în mesajul transmis brokerilor. În 2020, ultimul an înainte de a fi preluată de Watford, Axeria a raportat venituri de 135 de milioane de euro și rezerve tehnice de 188 de milioane de euro, cifre comparabile cu ale unui jucător de locurile 5-6, în România.
Ce cotă de piață și ce tip de șoferi țintește cu precădere Axeria Iard? Strategia Watford nu se schimbă, cum nu se schimbă nici consultanții și executivii din România
Pentru că nu a primit încă acordurile finale de la supraveghetorul din Franța, Axeria Iard nu a comunicat încă oficial în legătură cu intențiile sale pe piața locală. Totuși, sursele Economica arată că francezii vor continua abordarea Watford, adică o prezență mai degrabă prudentă, cu încercarea de a segmenta cât mai în adâncime clienții. La ieșirea sa de pe piață, Watford aduna undeva la 3-4% din Primele Brute Subscrise pe RCA, nivel care atunci (în prezența City Insurance) era practic ” tot atât de mediocru” ca al oricărui alt jucător în afară de City Insurance și Euroins. De această dată, fără City în piață și la prețuri cu 25% până la 40% mai mari, în medie, față de momentul ieșirii, este posibil ca Axeria să adune o cotă ceva mai mare, poate spre 6%. Acest lucru nu se va întâmpla însă, în orice caz, din primul an de activitate. În ceea ce privește categoria de clienți pe care o țintește se știe aproape sigur că Axeria nu vrea camioane (nimeni nu le vrea), autocare, microbuze, taxi-uri sau, în general orice alte mașini pe persoană juridică, cunoscute ca având o frecvență a daunei mult peste medie. Automobilele pe persoană fizică sunt principala țintă. Mai departe, Axeria va încerca probabil să segmenteze în funcție vârsta șoferului (va cota mai sus decât concurența acolo unde șoferii sunt tineri sub 30 de ani) și de capacitatea motorului (la peste 2 litri deja daunalitatea este mult mai mare). Acest tip de segmentare o practică însă toate firmele din RCA în acest moment, deci va fi o concurență de tip ” cine scapă” nu „cine vinde”, specifică pieței din România mai ales în perioadele tensionate. Unde se deosebea Watford de ceilalți și o va face și Axeria este la segmentarea în funcție de zona unde este condusă mașina. Mașinile din orașele mici, sub 20.000 de locuitori, sunt principala țintă a companiei, iar șoferii de acolo vor beneficia de prețuri mai mici din partea Axeria. De altfel, în acest moment, Axeria lucrează în România cu exact aceeași echipă cu care lucra și Watford. În spate sunt consultanții de la Intaro Insurance Services, foști executivi de top în Astra Asigurări, parte plecați din companie înainte de faliment. Filip Stavrositu, unul dintre puținii specialiști români în zona de asigurări de aviație și reasigurări, este unul dintre aceștia. Și directorul sucursalei rămâne același ca în vremea când compania se numea Watford. Este vorba despre Georgiana Radu, de asemenea fost executiv cu experiență în domeniul reasigurărilor. De altfel, în ultimul an și jumătate, conform LinkedIn, Radu a făcut parte din echipa Arch Re, compania americană despre care spuneam la începutul textului că este în spatele întregii construcții.