Vești bune pentru o parte dintre șoferi, tristețe pentru alții. Acestea sunt noile prețuri la care se vinde RCA, în funcție de vârsta șoferului, mașină și oraș

01 10. 2022
asigurare masina, rca

Firmele de asigurare au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru RCA oferite șoferilor din București și județul Ilfov, unde se subscriu aproximativ jumătate din primele RCA la nivel național, relevă datele afișate de calculatoarele brokerilor, consultate de Economica.

Conform analizei noastre, care a luat în calcul cele mai cuprinzătoare nouă dintre segmentele de risc în funcție de care asigurătorii calculează prețurile, se remarcă scăderi notabile în cazul majorității categoriilor de șoferi, dar și creșteri masive în situația unora dintre categorii, mai ales cea a tinerilor cu vârsta sub 30 de ani și a șoferilor care conduc mașini dotate cu motoare cu capacitate cilindrică ridicată.  În cazul șoferilor sub 30 de ani, analiza noastră relevă că majorările de tarif sunt și de peste 250%, în timp ce în cazul mașinilor cu motor mare, peste 2000 cmc, dar mai ales peste 2.500, avem de-a face cu scumpiri de circa 20%.

Vestea bună este că pentru majoritatea celorlalți șoferi, și mai ales în cazul celor cu mașini cu motoare de până în 1.600 cmc și cu vârsta de peste 40 de ani, se observă reduceri medii de circa 30%.

Înainte de a vă prezenta noile tarife, în funcție de mașină și vârsta șoferului, amintim că regulile RCA au fost modificate recent, prin intrarea în vigoare a unei norme ASF care aduce cele mai importante schimbări din istoria legii RCA, pe care Economica le-a analizat în detaliu. 

AICI toate schimbările majore aduse regulilor RCA, explicate

Două dintre aceste modificări au impact direct și semnificativ asupra consumatorilor. Prima dintre ele este eliminarea, în baza unei impuneri venită dinspre Comisia Europeană, a tututor restricțiilor în ceea ce privește stabilirea prețurilor de către asigurători.

În acest context, firmele de asigurare nu mai sunt obligate să își calculează prețurile strict în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, ci pot utiliza și alte criterii. Unul dintre aceste criterii: zona în care este înmatriculată mașina, mai precis daunalitatea din zona respectivă.

Înainte de a vorbi despre ce șoferi vor fi avantajați sau dezavantajați de reintroducerea criteriului zonal, explicăm, în termeni simpli, cum se stabilesc prețurile RCA. Pe scurt, cu cât categoria din care faci parte a adus, istoric, daune mai multe și mai scumpe, cu atât vei plăti și tu mai mult pe RCA, pentru că firma emitentă trebuie să se asigure că poate acoperi daunele. În cazul criteriului vârstă, de exemplu, este deja cunoscut că prețul este cu atât mai mare cu cât vârsta șoferului este mai mică, iar acest lucru se întâmplă pentru că tinerii, mai ales cei sub 30 de ani, fac accidente mai frecvent.

În cazul criteriului care vizează capacitatea motorului, cu cât motorul este mai mare, cu atât și prețul RCA va fi mai mare, având în vedere că șoferii care conduc mașini mai puternice, mai ales peste 2.000 de cmc, provoacă accidente mai severe. La acest capitol, este posibil ca în timp asigurătorii să înceapă să segmenteze în funcție de puterea mașinii, nu de capacitatea cilindrică, având în vedere că noile tehnologii permit și motoarelor mici (chiar și de 1,2 litri, de exemplu) să dezvolte puteri foarte mari, dar și că numărul mașinilor electrice (unde nu există elementul clilindree) este în creștere.

În același mod  funcționează și criteriul pe care asigurătorii îl foloseau înainte de 2017 și care a fost deja reintrodus, cel puțin de către o parte dintre firme. Este vorba despre zona unde este înamtriculată mașina asigurată. În județele, orașele și comunele din România există diferențe substanțiale în ceea ce privește daunalitate, adică valoarea pagubelor pe care le plătesc asigurătorii.

Companiile nu au ajuns să aibă statistici atât de fine încât să ajungă la nivel de comune, dar există date clare la nivel județe. Astfel că, șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult decât cei din județe cu daunalitate redusă sau, altfel spus, șoferii vor fi „penalizați” sau „bonusați” în funcție de zona unde conduc, pe un princiiu asemănător cu cel din cazul sistemul bonus/malus, doar că aplicat la nivel de regiuni, nu de șofer.

Acum se poate și mai ieftin

O a doua schimbare cu efect imediat pentru șoferi este introducerea conceptului de primă netă de cheltuielile de vânzare. Simplu spus, noua reglementare permite afișarea unor prețuri diferite pentru o poliță RCA, în funcție de chletuielile de distribuție. Evident, cu cât cheltuiala este mai mică, cu atât și prețul este mai mici. Această prevedere își face deja efectul, în condițiile în care se poate observa că prețurile afișate direct pe aplicațiile firmelor de asigurare sunt uneori cu până la 10% mai mici decât cele din calculatoarele brokerilor.

În curând, pe piață vor fi disponibile nu doar mai multe aplicații prin care clienții își vor putea cumpăra RCA online direct de la asigurător(acestea există deja în unele cazuri), dar și comparatoare de preț care vor afișa tarifele tututor asigurătorilor, cel mai probabil cu un cost de distribuție semnificativ mai mic decât cel perceput de brokeri, deci la prețuri finale mai mici. Un astfel de comparator există și în planurile Biroului Asigurătorilor Auto din România(BAAR), după cum a mai scris Economica, mai ales că noile Directive europene în domeniul RCA, care vor trebui adoptate și în legislația locală, chiar impun existența unui astfel de instrument la nivel de piață. Acest comparator va lista prima netă și va trimite direct către platformele asigurătorilor, iar costurile de administrare vor fi mai mici decât comisioanele plătite brokerilor, deci și cumpărătorul va achiziționa mai ieftin.

Mecanismul funcționează în felul următor. Noua formă a normei spune că: Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.”

Norma încă în vigoare spune că: „Indiferent de canalul de distribuţie utilizat, asigurătorul RCA practică aceeaşi primă de asigurare, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.” . Altfel spus, noua normă nu mai face referire la prețul final al RCA, dând libertate asigurătorului să stabilească acest preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea. De exemplu, în mod normal, costurile de vânzarea online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri sau agenți propriii, iar asta se va putea tradce în prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA.

AICI, toate detaliile despre cum poți beneficia de o ofertă mai avantajoasă pentru RCA

 

Oferte RCA valabile în data de 29 septembrie, în București și Ilfov, în funcție de mașină și vârsta șoferului. Cele mai bune 3 oferte

 

51-60 ani, 2001-2500 cmc

Euroins- 1.962 de lei

Allianz- 2.222 lei

Grawe- 2.378 lei

51-60 ani, 1801-2000 cmc

 Euroins- 1.666

Grawe- 1.925

Axeria- 2.018

41-50 ani, 1.801-2000 cmc

Euroins- 1.581

Grawe- 1.989

Axeria- 2.054

31-40 ani- 1.201-1400 cmc

 Euroins- 1.236

Grawe- 1.322

Axeria- 1.390

 

41-50 ani, 1401-1600 cmc

Euroins- 1.438

Axeria- 1.520

Grawe- 1.592

 

 

51-60 ani, 1201-1400 cmc

 Euroins- 1.192

Axeria- 1.262

Grawe- 1.502

 

Peste 60 ani, 1.201-1.400 cmc

 

Euroins- 878                                                    –

Allianz- 1.390

Axeria- 1.446

 

 

Sub 30 de ani, 1201-1.400 cmc

 

Euroins- 1.517

Groupama- 1.701

Omniasig- 2.061

 

 

 31-40 ani, 1801-2000 cmc

 

Euroins- 1.730 lei

Axeria- 1.842 lei

Generali- 2.290 lei