Vești bune pentru șoferi! Un nou vânzător de RCA vine în România cu prețuri sub concurență. Când va fi lansarea și ce conducători auto vor avea cele mai bune oferte?

Hellas Direct, societate de asigurări cu sediul oficial în Cipru și cu activitate mai ales în Grecia, unde a revoluționat piața prin gestionarea exclusiv online atât a vânzărilor cât și a daunelor, se lansează curând în România. Ciprioții intră într-o primă fază într-un parteneriat exclusiv cu liderul pieței locale de brokeraj, Safety Broker.
Ion Dobreanu - lun, 19 sept. 2022, 22:06
Vești bune pentru șoferi! Un nou vânzător de RCA vine în România cu prețuri sub concurență. Când va fi lansarea și ce conducători auto vor avea cele mai bune oferte?

Hellas Direct, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața RCA din Grecia și singurul cu activitate exclusiv online, este aproape gata să intre pe piața din România, așa cum Economica.net anunța încă din vară.

Asigurătorul controlat de doi foști angajați ai Goldman Sachs  a pus deja la punct toate detaliile tehnice, inclusiv contractele pentru distribuție și cele pentru gestionarea daunelor și este o chestiune de săptămâni sau chiar zile până când va debuta pe piața locală.

Pentru început, Hellas va vinde exclusiv prin intermediul rețelei Safety Broker, liderul pieței locale de brokeraj, împreună cu care a dezvoltat un MGA (Managing General Agent), o formă relativ nouă de organizare în domeniul asigurărilor, care presupune că un broker își asumă activitatea de vânzări și chiar parte din cele de subscriere și  de plată a daunelor, într-un parteneriat cu o firmă de asigurare. Hellas Direct va activa în România prin intermediul unui birou local care va fi condus de un fost bancher cu funcții de top la Raiffeisen și First Bank, Pedro Weiss, conform informațiilor Economica.

Firma a intrat în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE), care, spre deosebire de Freedom of Service (FOS), presupune deschiderea unei sucursale a cărei conducere este intervievată și avizată de Autoritatea de Supraveghere din țara gazdă, în cazul nostru ASF. Deși  supravegherea activității va fi făcută de autoritatea din țara de origine, adică Cipru, ASF are ceva mai mult control decât în cazul în care Hellas ar fi intrat pe FOS. Amintim că nefiind supravegheată de ASF, Hellas nu are nici obligația de a contribui la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA),  deși o poate face voluntar, iar acest lucru înseamnă că în caz de faliment păgubiții se vor adresa entităților din Cipru.

Ce clienți va căuta Hellas cu precădere și cine se va ocupa de plata daunelor?

Ca toate societățile cu activitate de acest gen, business-ul Hellas din România este susținut de un program de reasigurare în jurul căruia se va învârti toată strategia companiei. Conform informațiilor pe care le deținem, respectivul contract de reasigurare prevede printre altele că, în cazul camioanelor de peste 16 tone, societatea de asigurare își asumă integral plata daunelor, reținerea reasigurătorului fiind zero. Este unul dintre motivele pentru care Hellas nu le va cota la prețuri competitive  pe acest segment, care a generat mari probleme având în vedere daunalitatea extrem de ridicată.

Totuși, spun partenerii Hellas din România, compania nu va ezita să vândă în zona persoanelor juridice, cu excepția camioanelor. Acest segment va fi unul important pentru ciprioți, în condițiile în care pe zona de persoane fizice concurența este în prezent una semnificativă, atipică pentru piața locală. Cel puțin trei societăți mari au în prezent cote de piață de două cifre pe segmentul autovehiculelor conduse de persoane fizice, aceasta fiind o premieră pentru ultimii cel puțin 8-10 ani.

În ceea ce privește volumele, „modelul” Hellas va fi  Axeria, o altă societate care a intrat recent în România pe zona de RCA, tot în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE). Axeria este, de fapt, forma în care a ales să continue în Europa societatea Watford Insurance, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE.  În prezent, Axeria are deja o cotă de piață notabilă, în jur de 7%, deși a intrat în România abia la finalul anului trecut. Aceasta ar fi, spun sursele noastre, și ținta Hellas Direct. Pentru ce a mai rămas din anul 2022, limita maximă de vânzări este de 20 de milioane de euro, țintă care probabil nu va fi atinsă, având în vedere că au mai rămas doar câteva luni. Pentru 2023, Hellas și partenerul Safety Broker își propun subscrieri de 50-60 de milioane de euro.

Parteneriatul exclusiv cu Safety va fi doar pe primele șase luni de la lansare. După această perioadă compania va merge, cel mai probabil, și către alți brokeri sau alte canale de distribuție. În parteneriatul cu Safety, vânzările se vor face pe toate canalele gestionate de broker, adică atât agenți cât și online (prin Emag în principal).

De gestionarea dosarelor de daună se va ocupa Păvălașcu Risk Consultants (PRC), unul dintre numele importante din zona regularizării de daune. Societatea a lucrat o perioadă și cu Watford și apoi cu Axeria. Păvălașcu va gestiona și va plăti doar dosarele de până la 10.000 de euro (majoritatea covârșitoare), dosarele care exced această sumă ajungând direct la asigurător. Cel puțin la început, Hellas va veni cu cotații mai bune decât concurența pe majoritatea segmentelor de risc, pentru a acumula cotă de piață. În timp, în funcție și de daunalitate, cel mai probabil compania va începe să fie mai selectivă.

În ceea ce privește segmentele țintă, așa cum arătam mai sus, cu excepția camioanelor și probabil a autocarelor, Hellas se uită în toate direcțiile, atât în cazul persoanelor fizice cât și în cazul firmelor. La nivelul persoanelor fizice, ca și Axeria, Safety și Hellas se vor concentra, spun sursele noastre, pe șoferii care conduc în orașe mici, cu frecvență redusă a accidentelor. Aceasta se va întâmpla mai ales în contextul în care recentele schimbări ale normelor permit societăților de asigurare să segmenteze fără restricții, iar zona unde este înamtriculată mașina redevină în criteriu important la calculul prețului RCA. 

Este de așteptat ca, asemeni majorității asigurătorilor, Hellas să coteze mai agresiv și pe segmentul șoferilor cu vârsta de peste 40 de ani, unde frecvența accidentelor este mai mică. Altfel spus, șoferul de vârstă medie care conduce o mașină cu capacitate cilindrica mică sau medie într-un oraș cu populație mică sau medie va beneficia de oferte mai bune din zona Hellas.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...