Vești bune pentru toți românii care au sau vor să ia un credit de locuință. Banca nu îi va mai obliga să își asigure casa în orice condiții

24 05. 2023
Man signing a contract when buying a new house
Conceptual image of a man signing a mortgage or insurance contract or the deed of sale when buying a new house or selling his existing one with a small wooden model of a house alongside

ASF recomandă firmelor de asigurare pe care le supraveghează să fie atente dacă băncile cu care lucrează furnizează toate datele necesare clienților cărora le vând polițe de asigurare facultativă a locuinței și să evite astfel  situații cum ar fi emiterea unei polițe în condiții pe care clientul nu le cunoaște sau chiar emiterea fără înștiințarea clientului ori supraevaluarea locuinței asigurate.

După cum a mai scris Economica, circa 450.000 de români au credite ipotecare legate de indicatorul IRCC, însă numărul total al împrumuturilor de acest tip este mai mare, în condițiile în care toate creditele acordate înainte de 2019 erau legate de ROBOR, iar o parte dintre cei care au luat acele credite nu au optat pentru trecerea la IRCC. Cel mai probabil, în sold există astăzi peste 600.000 de credite de locuință. Mai mult, conform statisticilor peste 80% dintre tranzacțiile cu locuințe în care cumpărători sunt persoane fizice se fac cu credit bancar, deci numărul împrumuturilor va continua să crească. Băncile impun tuturor clienților să își asigure locuința folosită drept garanție pentru credit.

Este cunoscut, însă, faptul că, avâdn în vedere și interesul destul de redus al clienților din acest punct de vedere, băncile fie scot în evidență, fie aproape că impun un anume asigurător, cu care au o relație de colaborare. Astfel că, de multe ori, apar situații în care clientul este doar notificat că are de achitat o primă de asigurare, fără să știe foarte clar sau fără să știe deloc în condiții a fost emisă respectiva poliță.

O poliță de asigurare a locuinței a ajuns la costuri între 100 și 300-400 de euro, în funcție de riscurile asigurate, pentru o locuință cu 3-4 camere din București. Amintim că, spre deeosebire de polița obligatorie de asigurare a locuinței (PAD), polița facultativă acoperă toate riscurile potențiale, inclusiv inundație de conductă, incendiu, vandalism și altele și, în același timp, poate oferi acoperire pentru bunurile din locuință, dar și pentru daunele provocate terților. Mai mult, polița facultativă acoperă întreaga valoare a locuinței, așa cum solicită și banca.

Ce recomandă ASF, în premieră?

În aceste condiții, ASF a emis un set de recomandări către societățile de asigurare, în scopul protejării clienților. Conform www.studiifinanciare.ro, Autoritatea a folosit varianta recomandărilor întrucât legislația în vigoare nu îi permite să impună măsuri în cazul produselor facultative. Totuși, arată sursa citată, în alte situații recomandările au fost respectate de asigurători.

VEZI aici toate recomandările emise de ASF, în premieră. Sunt schimbări importante pentru clienți

Redăm mai jos o selecție a celor mai importante recomandări:

Societățile se vor asigura că, în cazul reînnoirii polițelor de asigurare prin intermediul instituțiilor de credit, în calitate de intermediari secundari, clienții sunt pe deplin informați cu privire la reînnoirea polițelor, iar acest proces nu se realizează în mod automat, exclusiv în baza mandatelor acordate instituțiilor de credit la semnarea contractelor de creditare, evitând situațiile în care clienții nu au cunoștință de reînnoirea contractului de asigurare și implicit de costurile și condițiile aferente acestuia.
Societățile vor evita situațiile în care stabilirea și declararea sumei asigurate sunt în sarcina și responsabilitatea exclusivă a contractantului/asiguratului, care nu are expertiză în domeniu și/sau ale cărui decizii pot fi influențate de factori subiectivi, care ar putea conduce la supraasigurare.
Pe parcursul derulării contractelor de asigurare, societățile de asigurare se vor asigura că suma asigurată este corelată în permanență cu valoarea de piață a bunului asigurat, evitând situațiile în care asigurații achită prime de asigurare aferente unei sume asigurate superioare valorii de piață a acestuia; de asemenea, societățile de asigurare se vor asigura că asiguratul/beneficiarul/contractantul beneficiază de restituiri de prime în cazul în care nu se produc daune totale.
Societățile vor analiza condițiile de asigurare din perspectiva riscurilor asigurate, astfel încât acestea să fie adaptate probabilităților reale de producere (ex. greutatea stratului de zăpadă sau de gheață şi avalanșă de zăpadă pentru apartamentele în blocuri de locuințe situate într-o zonă în care acestea nu se pot produce), astfel încât clienții să nu plătească prime de asigurare suplimentare pentru acoperiri de care nu vor beneficia niciodată.

VEZI aici toate recomandările emise de ASF, în premieră. Sunt schimbări importante pentru clienți