UPDATE: Reprezentanții Eazy Asigurări au ținut să sublinieze că prețurile prezentate de noi sunt pentru polițe pe 6 luni, context în care comparația cu tariful de referință al ASF, calculat pentru un an, nu este relevantă.
Precizăm si că, deși comparația cu tariful de referință poate fi considerată irelevantă, diferențele de tarif, în piață în general și la Eazy în particular, între polițele pe 6 luni și cele pe un an sunt marginale, deci calculele noastre rămân valabile.
Eazy Asigurări, firmă despre care Economica scria în exclusivitate că a debutat recent pe piață, pare că vrea să vândă substanțial încă de la debut. Cel puțin așa reiese din nivelurile de preț practicate, știut fiind faptul că prețul mai mic este singurul element luat în calcul de șoferii care cumpără RCA. De menționat că ne referim acum la persoane fizice care conduc autovehicule, întrucât segmentul comercial și mai ales cel al transportatorilor de marfă nu intră în calculele Eazy, din informațiile noastre.
Economica arăta, cu ocazia primei polițe vândute de Eazy, că societatea era încă într-o perioadă de calibrare a prețurilor. „Coordonatele acestei polițe ne arată unde se poziționează cel mai nou jucător din RCA ca preț, mai ales că este vorba despre un șofer și o mașină din categoriile care domină în România. Așadar, vorbim despre un șofer de peste 60 de ani care conduce un automobil cu capacitatea cilindrică de 1,5 litri, în județul Prahova. Acesta a fost primul client al Eazy și a plătit pentru asigurarea sa puțin peste 400,6 lei.”, scriam cu acea ocazie.
Cât plătești pentru cel mai ieftin RCA în funcție de mașină și șofer. Cazuri concrete
Acum, pare că societatea s-a poziționat destul de clar. Într-o speță aproape similară cu cea din prima poliță vândută, adică un șofer de peste 60 de ani conducând o mașină de 1,5 litri cu o puterea de 85 de cai putere, Eazy ofertează la 477 de lei, substanțial sub următorul plasat, care este Hellas Direct, cu 524 de lei. De menționat că este vorba despre un șofer cu B8, adică discountul este de 50%, ceea ce înseamnă că, pentru un șofer cu B0, prețul ar fi fost undeva sub 950 de lei, în condițiile în care tariful de referință calculat de KPMG pentru ASF, pe segmentul în care se încadrează cazul nostru, este de 1.073 de lei.
Un alt caz concret ne arată că Eazy cotează foarte bine și în segmentele cu risc mai ridicat, cum este cel al mașinilor puternice. Un șofer de peste 60 de ani care conduce un Mercedes GLE de 3 litri și 190 de cai putere a plătit 1.807 lei pentru un RCA la Eazy, cu mult mai puțin decât dacă ar fi ales a doua ofertă ca preț, cea venită de la Grawe, care a cotat la 2.200 de lei. De menționat că acest al doilea șofer are mașina înmatriculată în București, lucru care este luat în calcul de firmele de asigurare la stabilirea prețurilor, având în vedere că frecvența accidentelor este mai mare în capitală. În acest al doilea caz, nivelul de preț depășește cu mult referința ASF, stablită de KPMG la 2.448 de lei.
AICI puteți vedea noile tarife de referință ASF, calculate în premieră în funcție de puterea motorului, dar și, separat, pentru București și Ilfov