Articolul I din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2023, adoptată vara trecută, stabilește noi valori maxime ale tichetului de masă. Iată articolul relevant:
(1) Începând cu data de 1 august 2023, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 35 lei.
(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 lei.
Așadar, începând cu 1 ianuarie, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă care poate fi acordată angajatului va fi de 40 de lei, cu cinci lei peste cea de acum.
„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării preţurilor la energie”, scria Ministerul Muncii într-un comunicat de presă emis în vară, când s-a adoptat Ordonanța de Urgență.
Potrivit unor relatări din presă, peste trei milioane de angajați români primesc tichete de masă, dintre care 1,2 milioane de angajați la stat și peste două milioane de angajați la privat.
Angajaţii ar putea primi lunar 800 de lei sub forma tichetelor de masă dacă angajatorii aleg să le acorde acestora valoarea maximă prevăzută de lege, de 40 de lei per tichet.
Unii angajatori aleg să le acorde angajaţilor lor tichete de masă sub valoare nominală maximă prevăzută de lege. Aceasta – pentru că firmele nu sunt obligate să le acorde angajaţilor valoarea nominală maximă a tichetelui de masă.