Activele totale ale fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) au crescut cu 4,18% în prima lună din 2023, relevă un raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Este o creștere substanțială, care ar putea fi începutul unui trend de revenire după 2022, cel mai dificil an din istoria sistemului de pensii private.
Dacă activele totale reflectă inclusiv cotizațiile oamenilor, care au crescut substanțial în ultima perioadă, deci este un indicator nu atât de relevant pentru performanțele administratorilor, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) arată exact ce randament au obținut administratorii pentru participanți. Prin înmulțirea VUAN cu numărul de unități de fond pe care le dețineți puteți afla oricând câți bani aveți în contul de pensie.
În acest context, vestea cu adevărat bună este că și nivelul VUAN a crescut substanțial în prima lună din 2023. Practic, între 1 ianuarie și 31 ianuarie 2023 s-a recuperat aproape întrega pierdere din 2022, la nivel de sistem cu mențiunea că unul dintre fonduri, Metropolitan Life, marchează chiar un plus de peste 2% față de ianuarie 2022. Conform calculelor Economica, bazate pe date publice, nivelul VUAN era, la 31 ianuarie, cu 2,6% peste cel din 31 decembrie 2022. În 2022, administratorii fondurilor au pierdut în jur de 3%.
Citiți AICI despre metoda legală prin care puteți obține o pensie mai bună
Top randamente fonduri în 2022. Tu unde cotizezi? Știai că poți schimba administratorul gratuit?
Dacă per ansamblu sistemul a marcat pierderi, o analiză mai detaliată arată că nu toți administratorii au avut performanțe la fel de slabe, deși portofoliile lor sunt aproape similare, cel puțin în privința segmentelor majore de investiții, adică titluri de stat și acțiuni. Așa cum remarca Economica încă din vară, iese în evidență, în 2022, performanța Metropolitan Life, fond cu 1,1 milioane de clienți care a recuperat aproape integral pierderile încă din august și care s-a menținut aproape de randamente pozitive.
La final de 2022, față de începutul anului, nivelul VUAN la Metropolitan (altfel constant printre cele mai ridicate) scăzuse doar marginal, cu sub 0,4%, în timp ce media a fost de minus 3%. A doua cea mai bună performanță a avut-o BRD Pensii, cu un minus de 2,9%, iar pe locul 3 a venit Vital, administrat de Aegon, cu minus 3,2%. Cele mai slabe performanțe le-au avut, în aceasta ordine, NN, cu minus 4,6%, AZT, cu 4,4% și Aripi (administrat de Generali) cu 4,36%. BCR a scos un minus de 3,9%. Menționăm că NN este cel mai mare fond de pensii, cu peste 2 milioane de clienți, urmat de AZT Viitorul Tău, cu peste 1,6 milioane, și Metropolitan cu aproape 1,1. Vital de la Aegon are aproape 1 milion de oameni, iar celelalte fonduri între 500.000 și 830.000.
La nivel de performanță totală față de începutul sistemului, BRD rămâne de departe cea mai slabă, cu un nivel al VUAN de doar 23,4 lei. După performanța notabilă din 2022, Metropolitan a trecut pe primu loc în top, cu un VUAN de 29,14 puncte, urmată de NN (fostul lider) cu 28,46 de puncte și Aripi, cu 28,25 de puncte.
În aces context, reamintim că transferul de la un fond la altul este gratuit, iar, în timp diferența de performanțe contează.