Astra Asigurări, firmă care a dominat piața asigurărilor ani la rândul și care a ajuns în faliment din cauza unui deficit de capital de solvabilitate de peste 100 de milioane de euro, a pierdut procesul internațional pe care l-a intentat României, anunță Ministerul Finanțelor. Procesul s-a ținut la Tribunalul Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID)
Detalii despre proces găsiți în anunțul MF, AICI
Pe scurt, Astra a acuzat România că a încălcat tratatele cu Olanda (acum Țările de Jos) atunci când a trimis spre faliment Astra Asigurări. Unul dintre vehiculele prin care familia Adamescu controla firma Astra Asigurări era o firmă din Olanda.
Potrivit MF, acuzaţiile aduse României au fost că nu a respectat Acordul prin: deciziile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a exercitat asupra activităţii Astra Asigurare-Reasigurare S.A., care au condus la intrarea acesteia în faliment; urmărirea penală nejustificată a lui Dan Adamescu, prin derularea unei campanii media ostile împotriva acestuia, precum şi prin negarea dreptului său la un proces echitabil în procedurile penale interne (de către organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti).
Nu este o veste bună pentru un alt fost lider RCA, societatea Euroins România, căreia i-a fost ridicată autorizația de funcționare în martie 2013, din motive foarte asemănătoare cu cele care au dus la trimiterea în faliment a Astra și care a urmat un traseu în instanță la fel de asemănător cu cel al Astra. Diferența între cele două este că în cazul Euroins nu a existat o perioadă în care firma să fie pusă sub administrare specială.
Eurohold și Euroins Insurance Group, firmele care controlau Euroins România, au intentat, la rândul lor, proces la ICSID, cerând 500 de milioane de euro pentru că România ar fi încălcat tratatul cu Bulgaria. În acest context, pierderea procesului de către Astra Asigurări poate fi un semn că șansele Euroins în procesul de la ICSID sunt destul de mici.
AICI detalii despre ce cer societățile de la sud de Dunăre
Pe scurt, așa cum spuneam, ca și firma familiei Adamescu, cei de la Euroins spun că ASF și instanțele din România au încălcat tratatele comerciale dintre România și Bulgaria aducând prejudicii Euroins atunci când au decis ridicarea licenței, respectiv deschiderea procedurii de faliment.
Euroins, record de procese. Ultimele pe listă sunt trei litigii cu reglementatorul european în domeniul asigurărilor (EIOPA) și încă un proces local în care bulgarii cer anularea deciziei ASF de a îi ridica licența. Ce spun bulgarii despre procesele cu EIOPA
Ca și Astra, cei de la Euroins au contestat în instanță decizia de faliment si au cerut suspendarea și apoi anularea deciziei ASF prin care și-au pierdut licența din cauza unui deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro. Mai mult decât Astra, însă, Euroins a decis să se judece și cu EIOPA, autoritatea europeană de reglementare în domeniul asigurărilor și pensiilor private. Asupra celor trei litigii pe care Euroins le are cu EIOPA vom reveni mai jos.
În același timp, bulgarii își pun mari speranțe într-un proces cu care l-au atacat inclusiv pe președintele României, Klaus Iohannis, căruia i-au transmis că este părtinitor pentru că a spus că instanțele din România au confirmat starea de faliment a Euroins fără să ia în calcul că „procesul care contează abia a început”.
Este vorba despre un dosar de la Curtea de Apel în care Euroins cere anularea deciziei din 17 martie 2023, prin care ASF îi ridica licența din cauza unui deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro.
Singura decizie luată până acum în acest dosar a fost aceea ca instanța să încuviințeze probele solicitate de Euroins și să oblige ASF, partea pârătă, să le pună la dispoziția instanței. „În temeiul prevederilor art. 255, 297 şi 298 C. pr. civ. încuviinţează probele propuse de reclamante şi dispune emiterea de adrese în sensul celor solicitate. Cu drept de recurs odată cu fondul cauzei. Pronunţată azi, 05.06.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, sună decizia.
Următorul termen va avea loc peste două zile, pe 19 iunie, dar se va da o nouă amânare.
Printre probele solicitate de la ASF se află și o analiză a EIOPA, realizată la solicitarea ASF și care confirma concluziile puse de Autoritate. Euroins a contestat de la început documentul în sine precum și modalitatea în care el a fost folosit, fără a fi făcut public și fără a fi pus integral la dispoziția Euroins decât după pronunțarea falimentului. Tocmai pe această speță se desfășoară cele mai noi trei procese, intentate la Curtea Europeană de Justiție. Practic, bulgarii cer ca EIOPA să anuleze respectivul raport, la fel cum cer ca decizia ASF să fie anulată.
La solicitarea Economica, Euroins a transmis un punct de vedere referitor la procesele pe care le are cu EIOPA. Îl redăm mai jos, integral:
„Deschiderea, transparența, tratamentul echitabil și egal sunt valori de bază în UE și fac parte din principiile fundamentale ale statului de drept al UE pe care le respectăm pe deplin. În cazul nostru, considerăm că aceste principii nu au fost respectate.
În primul rând, societății Euroins România i s-a refuzat posibilitatea unei revizuiri independente a bilanțului său, sub supravegherea EIOPA și a Supraveghetorului Grupului, de către experți actuariali și contabili recunoscuți la nivel internațional.
În al doilea rând, EIG și Euroins România au fost total excluse din procesul de întocmire a raportului EIOPA, emis după ce ASF a revocat licența Euroins România.
În al treilea rând, EIG și Euroins România nu au avut acces la acest raport și nu au avut posibilitatea de a-și exprima opinia și argumentele.
În schimb, ASF a participat la întreaga pregătire a acestui raport, i s-a oferit acces imediat la acesta și i s-a permis chiar să folosească acest raport în acțiunea sa în justiție împotriva Euroins România în instanța română, deși acest raport nu avea valoare juridică.
Mai mult, fosta conducere a ASF a folosit acest raport în favoarea sa și împotriva Euroins România în cadrul procedurii de la Tribunalul București, conducând la falimentul companiei de asigurări. Nici în această etapă, Eurohold, EIG și Euroins România încă nu au avut acces la raport.
În sfârșit, ni s-a dat acces la raport mai târziu, la jumătatea anului 2023, dar numai după ce procedura de faliment pentru Euroins România era deja în derulare și la aproape trei luni de la emiterea raportului, care a transformat acest acces într-un exercițiu inutil.
În plus și între timp, o parte anume și mai ales selectată a acestui raport a fost scursă intenționat și ilegal în unele instituții de presă românești de către reprezentanți ai fostei conduceri ASF, cu scopul de a prejudicia și mai mult reputația Euroins România.
În conformitate cu principiile statului de drept european, atunci când una dintre părți consideră că i-au fost încălcate drepturile, se adresează instanței competente a UE pentru a se proteja. Este exact ceea ce am făcut în cazul nostru. Instanța UE ar fi cea care va judeca și decide.
Dorim să precizăm și să subliniem foarte clar – bătălia noastră juridică este cu fosta conducere a ASF și reprezentanții statului român care au permis distrugerea ilegală a Euroins România. În conformitate cu aceasta, am depus deja și oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington, DC. Litigiul a fost anunțat miercuri seară pe Bursa de Valori de la Sofia (link).”
Un alt proces în care este implicată Euroins vizează contractul de reasigurare pe care, cu puțin timp înainte de a-i fi ridicată licența, firma din România l-a încheiat cu EIG Re, un reasigurător intern, care între timp a și ieșit din grupul bulgar.
Citește și: EXCLUSIV Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
Așa cum explicăm pe larg, în textul de mai sus, Euroins susține că nu a transferat nici rezervele și nici active ale firmei prin respectivul contract, ci a plătit o primă de reasigurare contra promisiunii de achitare a daunelor prezente și viitoare. Totuși, suma plătită este aproximativ egală cu rezervele pe care firma le deținea la acel moment, iar datele din contractul de reasigurare, consultate și de Economica, arată că activele transferate către reasigurător (acțiuni, obligațiuni, depozite) sunt aceleași cu cele cu care bulgarii arătau că acoperă rezervele de daună.
Acest contract a fost atacat deja de CITR în România iar un litigiu pe același subiect, de această dată inițiat de Euroins, există și în Bulgaria. „Contractul de reasigurare încheiat cu EIG Re face obiectul unei acțiuni în anulare aflată pe rolul ta Tribunalului București. Următorul termen stabilit de instanță este în 14.06.2024. Pe subiectul aceluiași contract de asigurare există un litigiu aflat pe rolul unei instanțe de arbitraj din Sofia, inițiat de partea bulgară”, spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, pentru Economica.
Chiar și înainte de a ajunge în situația de a îi fi ridicată licența, Euroins România a stabilit recorduri absolute în ceea ce privește litigiile în care a fost implicată, majoritatea pierdute. Nu vom vorbi despre miile sau chiar zecile de mii de procese pierdute în fața păgubiților din accidente rutiere sau mandatarilor cărora nu le plătea la timp sau integral daunele, pentru că aceasta este o altă speță. Este important, însă, că Euroins a pierdut zeci de procese chiar în relația cu acțiunile ASF, stabilind recorduri din acest punct de vedere. Așa cum arată datele oficiale, în doi ani care au precedat ridicarea licenței Euroins, ASF a aplicat societății 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi de 16 milioane de lei.
Toate aceste constatări și măsuri au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțe. Aparent, aceste procese nu au legătură cu cel de legat faliment, însă în realitate au. Aceasta deoarece ele vizau sancțiuni aplicate de ASF pentru că Euroins nu gestiona corect dosarele de daună, nu raporta corect către ASF informații privind rezervele sau reasigurarea, nu implementa planurile de stabilizare concepute chiar de societate și altele. Toate aceste abateri, alături de altele, au fost, în final, cele care au motivat decizia ASF de a ridica licența Euroins.
AICI găsiți sinteza deciziei ASF, care include și sancțiunile aplicate Euroins și confirmate de instanțe
Euroins a continuat să piardă procese și după ce a rămas fără licență. În ciuda unei construcții ample a avocaților, care au mizat inclusiv pe dreptul european, pe spețe din alte țări sau pe un raport al unui consultant internațional important, bulgarii au pierdut, în doar două termene, primul dosar în care cereau Curții de Apel să suspende decizia ASF. La scurt timp au pierdut și al doilea dosar de acest tip, tot la Curtea de Apel București.
A urmat poate cel mai important dintre dosare, adică cel în care mai mulți creditori care nu și-au încasat banii aferenți daunelor, dar și ASF, au cerut deschiderea procedurii de faliment. După trei termene, pe 9 iunie 2023, o instanță a Tribunalului București a decis deschiderea procedurii, confirmând astfel stare de insolvență a Euroins România.
Nu în ultimul rând, la începutul lunii ianuarie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins și recursul formulat de bulgari la decizia Curții de Apel privind respingerea solicitării de suspendare a deciziei ASF.