Veşti proaste pentru cea mai mare economie a lumii. FMI e pesimist
În raportul său anual elaborat în urma consultărilor periodice conform articolului IV, FMI cere SUA să majoreze salariul minim pe economie, să investească în infrastructură şi să reformeze politicile din domeniul imigraţiei pentru a stimula potenţialul de creştere, care rămâne sub media pe termen lung.
Potrivit FMI, economia americană va înregistra în acest an o creştere de 2%, mai puţin decât avansul de 2,8% preconizat în luna aprilie, din cauza unui prim trimestru mai slab decât se anticipa. Conform noilor estimări, prima economie a lumii va înregistra în acest an o performanţă similară cu creşterea de 1,9% înregistrată în 2013. În schimb, FMI şi-a menţinut estimările pentru 2015, când economia americană ar urma să înregistreze o creştere de 3%.
‘Datele recente sugerează că o relansare semnificativă a activităţii economice a început, iar creşterea pentru restul acestui an şi pentru 2015 ar trebui să depăşească potenţialul’, apreciază reprezentanţii FMI.
Cu toate acestea, Fondul avertizează că, în viitor, potenţialul de creştere al economiei americane ar urma să fie de doar 2%, mult sub media istorică, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar creşterea productivităţii încetineşte. În urmă cu un an, FMI aprecia că potenţialul de creştere al economiei americane era de 2,3% pentru perioada 2015-2016 şi de 2,4% pentru 2017-2018.
În aceste condiţii, ‘dobânda de referinţă a Fed ar putea rămâne la nivelul zero pentru o perioadă mai lungă de timp decât mijlocul anului 2015 preconizat în prezent de pieţele financiare’ susţine FMI în raportul său anual privind economia americană.
Noile prognoze de la FMI vin la mia puţin de o săptămână după ce Banca Mondială şi-a revizuit şi ea estimările privind creşterea înregistrată în acest an de economia americană până la 2,1% de la 2,8% anterior.