Vești proaste pentru cei care vor să își cumpere o locuință: Băncile închid încet robinetul creditelor. Nici cei care vor să vândă nu au motive de bucurie- Date BNR
„Deciziile de politică monetară sau prudențiale ale BNR (71,9 la sută procent net), așteptările privind situația economică generală (24,6 la sută procent net) și alți factori (29,2 la sută procent net) au contribuit în sensul înăspririi standardelor de creditare pentru creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri în ultimele trei luni”, arată banca centrală într-unul dintre sondajele sale.
Astfel, BNR arată că, în ceea ce privește termenii contractelor de credit, ponderea maximă a creditului în valoarea garanției imobiliare (LTV) și spread-ul ratei medii de dobândă a creditului față de IRCC/ROBOR au fost factorii care au consemnat modificări în sensul înăspririi în T2 2022 (+58,1 și, respectiv, +34,6 la sută procent net). Acest fapt a condus desigur la înăsprirea condiţiilor de acordare a unui credit imobiliar şi, implicit, la o majorare a avansului perceput de bănci, până la un nivel foarte apropiat de 30% din valoarea imobilului.
Media indicatorului loan-to-value (LTV) pentru creditele nou-acordate în T2 2022 a ajuns la 69 la sută, iar valoarea pentru creditele totale acordate a rămas constantă, la 68 la sută. „Gradul de îndatorare a crescut ușor la 34 la sută pentru creditele nou-acordate în ultimele trei luni (+0,6 puncte procentuale), iar nivelul mediu pentru creditele totale acordate a rămas neschimbat, la 42 la sută”, conform studiului BNR.
Evoluția cererii de credite ipotecare și a prețurilor locuințelor
„Prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas relativ constant în T2 2022 conform majorității instituțiilor de credit (79,5 la sută), doar 18,2 la sută indicând o creștere a acestuia. Pentru al treilea trimestru al anului 2022, 85 la sută dintre participanții la sondaj indică păstrarea constantă a prețurilor imobiliare rezidențiale, 15 la sută așteptându-se la o scădere a nivelului prețurilor”, spune sondajul BNR.
Băncile participante susțin, în proporție de 55,8 la sută, că cererea pentru creditele de achiziționare a locuințelor și a terenurilor a fost moderat mai scăzută, iar 37 la sută consideră că a rămas aproximativ constantă. În ceea ce privește așteptările pentru următorul trimestru, instituțiile de credit mizează pe o cerere aproximativ nemodificată de credite imobiliare, iar 34,4 la sută se așteaptă la o cerere mai scăzută.
Proporția creditelor imobiliare respinse de către bănci, calculată ca raport între volumul total al creditelor solicitate și respinse și volumul total de credite destinate populației, a rămas aproximativ constantă în ultimele trei luni, 70,2 la sută dintre respondenți indicând acest fapt, 21,6 la sută considerând însă că această pondere a fost moderat mai mare.