Vești proaste pentru cei cu credite în euro. Ce se va întâmpla cu dobânzile
„Nu văd nicio reducere a ratei dobânzii în acest moment. Ce s-ar putea întâmpla, totuşi, este că va dura mai mult timp până la următoarea reducere a dobânzii”, a declarat Holzmann pentru ziarul austriac Kurier, potrivit Reuters.
Inflaţia anuală din zona euro a accelerat în noiembrie la 2,2%, de la 2,0% cu o lună mai devreme şi peste dobânda ţintă de 2% a BCE.
„Da, există semne de o tendinţă ascendentă a unor preţuri la energie. Dar există şi alte scenarii cu privire la modul în care ar putea reveni inflaţia, cum ar fi printr-o depreciere mai puternică a euro”, a spus Holzmann, care este şeful băncii centrale austriece.
Holzmann, care este considerat pe scară largă un adept al politicii ferme faţă de inflaţie, a fost, de asemenea, întrebat despre perspectiva ca viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, să impună tarife comerciale şi cum ar putea afecta creşterea economică, presiunile asupra preţurilor şi politica monetară.
„Un scenariu probabil este ca tarifele lui Trump să ducă la o încetinire generală a creşterii, dar şi să creeze o presiune inflaţionistă. Mai mult în SUA decât la noi”, a spus Holzmann.
”Cât de puternic va fi efectul depinde în mod esenţial de dacă şi cât de mult se apreciază dolarul şi se depreciază euro”.