Vești proaste pentru șoferi. Noi presiuni posibile pe prețurile RCA: Din ce în ce mai mulți își repară mașina pe RCA fără ca vinovatul să aibă asigurare în momentul accidentului
Asigurătorii RCA din România se confruntă zilnic cu din ce în ce mai multe situații în care șoferi care au avut o daună, înțeleși fie cu angajați din companiile de asigurare fie cu brokeri, încearcă și chiar reușesc să își repare propria mașină sau pe cea a presupusului păgubit fără să fi deținut la momentul accidentului o poliță de asigurare. Metoda e veche, însă după cum afirmă specialiști din piață, evenimentele de acest tip s-au îndesit substanțial în ultima vreme. ” Vedem din ce în ce mai multe cazuri în care șoferi care au provocat accidente încearcă și uneori chiar reușesc să încheie o asigurare la câteva zile după accident.
În acest fel este reparată mașina păgubitului (de multe ori este vorba de persoane înțelese cu autorul) în baza unei polițe RCA, fără ca aceasta să fi existat la momentul accidentului. În general este vorba despre polițe pe termen scurt, o lună sau două, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care la aceste polițe daunalitatea este mai mare decât la cele pe un an”, spune un specialist din piață. Dacă astfel de fraude vor pune presiuni mai mari pe plățile făcute de asigurători, aceștia din urmă vor avea încă o dată argumente pentru a majora prețurile, care și așa au crescut după falimentul City Insurance.
Frauda este una dintre problemele pe care asigurătorii le-au amintit mereu, însă cu foarte puține ocazii au fost înaintate și date concrete în ceea ce privește nivelul ei și impactul asupra costurilor cu daunele. Ultima evaluare de acest gen datează din 2018 și arată că nivelul era undeva la 20% din volumul total de daune, adică aproape similar cu plățile pentru vătămări și decese. Atunci se estima că dacă frauda ar fi prevenită costul asigurărilor CASCO și RCA ar putea scădea cu până la 150 de lei pe an.
AICI mai multe despre nivelul fraudei în asigurări, metode și impact