Vettel şi Red Bull, campioni mondiali pentru al treilea an consecutiv

Pilotul Sebastian Vettel şi echipa sa Red Bull au dominat Campionatul Mondial de Formula 1 pentru al treilea an consecutiv, germanul întregind "dubla", duminică, la Marele Premiu al Braziliei, după ce team-ul austriac câştigase cu o săptămână în urmă titlul mondial la constructori.
Economica.net - lun, 26 nov. 2012, 08:38
Vettel şi Red Bull, campioni mondiali pentru al treilea an consecutiv

Sebastian Vettel a devenit, astfel, cel mai tânăr triplu campion mondial, la 25 de ani, 4 luni şi 22 de zile, depăşind performanţa care îi aparţinea lui Ayrton Senna (31 de ani). La această vârstă, Vettel are deja un palmares impresionant de recorduri. Cel mai tânăr pilot care obţine un pole-position, cel mai tânăr pilot care câştigă o cursă, cel mai tânăr pilot care devine campion mondial şi cel mai tânăr pilot care devine dublu campion mondial sunt doar cele mai importante dintre recordurile germanului după numai şase sezone petrecute în Marele Circ.

Vettel a debutat în Formula 1 în 2007, a luat startul de 101 ori, a obţinut 26 de victorii şi de 36 de ori a plecat de pe prima poziţia grilei de start.

Pilotul de la Red Bull s-a încoronat a treia oară, duminică, în „finala” campionatului, după un Grand Prix plin de evenimente, care i-a ţinut cu sufletul la gură pe fanii Formulei 1. Puţine momente de acalmie s-au înregistrat la Interlagos. Ploia intermitentă care a căzut pe circuit a „condimentat” din plin o cursă ce a început tumultuos. Vettel şi Fernando Alonso (Ferrari), singurii piloţi care puteau spera la tilul mondial, despărţiţi de 13 puncte, nu au fost vedete în calificări. Vettel a terminat la patrulea, după Lewis Hamilton, Jenson Button (ambii McLaren-Mercedes) şi Mark Webber (Red Bull), iar Alonso abia al optulea.

Spaniolul a urcat o poziţie, în urma penalizării de zece locuri primită de Pastor Maldonado.

Startul a fost catastrofal pentru Vettel, obişnuit să pornească de pe locul întâi al grilei. Acum, el a făcut cunoştinţă cu duritatea vieţii în pluton. Depăşit repede de mai mulţi piloţi, printre care şi de Alonso, germanul a ajuns pe 7 după primul viraj, apoi monopostul său a fost tamponat violent de maşina Williams a lui Bruno Senna. Vettel s-a răsucit pe pistă şi s-a trezit pe ultimul loc. Din fericire, el a putut continua cursa, în ciuda unor avarii vizibile la suspensia stânga spate şi la sistemul de evacuare a gazelor de pe acea parte. În acest timp, Alonso a depăşit şi ultima „redută” Red Bull, pe Mark Webber, şi a ajuns pe locul trei, dar pilotul de la Ferrari a greşit şi a căzut pe patru, fiind întrecut de Nico Hulkenberg.

La scurt timp după start, ploaia şi-a intrat în rol şi a provocat haos pe pistă. Ierarhiile s-au schimbat rapid, unii piloţi alegând să schimbe pe intermediare, alţii să rămână pe slick-uri. În nouă tururi, Vettel a condus la limită şi ajuns pe locul 6, dar a fost nevoit să intre la boxe pentru a „încălţa” şi el intermediarele. Germanul a ieşit pe pistă pe locul 18 şi a luat-o de la capăt. Ploaia s-a domolit, iar piloţii au revenit la pneurile slick. Intrările la boxe l-au promovat pe Vettel pe locul 5, chiar în spatele rivalului său.

În turul 23/71, Safety Car-ul a fost trimis pe circuit pentru a le permite stewarzilor să cureţe pista de resturile monoposturilor implicate în accidente. După reluarea cursei, în turul 30, Vettel a pierdut rapid două poziţii, fiiind depăşit de Massa şi de Kamui Kobayashi. Alonso a rămas pe locul patru, iar cursa a intrat în rutină. Nu pentru mult timp, deoarece ploaia şi-a făcut din nou apariţia.

În turul 53, Vettel a intrat la boxe pentru un nou tren de cauciucuri slick. În mod surprinzător, germanul a ajuns din nou la standurile sale, trei tururi mai târziu, pentru a trece pe intermediare. Decizia s-a luat în pripă, dar a fost poate cea care a stabilit posesorul titlului mondial. Mecanicii, prinşi nepregătiţi, au efectuat schimbul într-un timp lung, dar nu a contat pentru că Red Bull a fost echipa care a anticipat că ploaia se va înteţi. După german, şi ceilalţi piloţi au ajuns la boxe.

Alonso s-a menţinut permanent pe locul patru, în condiţiile în care piloţii dinaintea sa, Hamilton, Hulkenberg şi Button, s-au rotit la conducerea cursei.

Germanul de la Force India a fost pe prima poziţie mult timp, dar a greşit şi a fost depăşit de Hamilton. Hulkenberg a forţat să revină, a pierdut controlul monopostului său şi a lovit McLaren-ul. Dintre ei, numai Hulkenberg a putut continua cursa, însă a fost penalizat cu un „drive-through” şi a ieşit din prim-plan. Toate acestea şi gestul de colegialitate al lui Massa, care ajunsese în faţa lui Alonso, l-au propulsat pe spaniol pe locul 2, după noul lider, Button, dar la mare distanţă de acesta.

Vettel a avut de recuperat pentru a treia oară şi a făcut-o cu succes. Ultimul pilot pe care l-a depăşit a fost Michael Schumacher, într-o simbolică predare de ştafetă. Septuplul campion mondial, aflat la ultima sa prezenţă în calitate de pilot de Formula 1, i-a cedat fără luptă locul 6 tânărului său conaţional, o poziţie liniştitoare pentru Red Bull atât timp cât Alonso nu câştiga cursa.

Finalul Grand Prix-ului brazilian a venit practic cu un tur mai devreme de cel normal. Paul Di Resta a ciocnit un parapet de protecţie şi a produs a doua intrare a Safety Car-ului. Astfel, piloţii au trecut linia de sosire în spatele maşinii de siguranţă, pe o ploaie care căpătase accente torenţiale.

Sezonul a început cu o victorie a lui Buton şi s-a încheiat în acelaşi fel. Alonso a fost al doilea, iar Massa a completat podiumul. Înaintea lui Vettel s-au clasat Mark Webber, pe locul 4, şi Hulkenberg.

Sebastian Vettel şi Red Bull vor continua împreună şi în sezonul 2013, care va debuta la 17 martie, cu Marele Premiu al Australiei.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai mare contract de autostradă, cel privind tronsonul de 41 de kilometri din......
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...
Revolut: Micile afaceri românești, în special cele din retail și domeniul medical, încep să renunțe la băncile tradiționale
Revolut: Micile afaceri românești, în special cele din retail și domeniul medical, încep să renunțe la băncile tradiționale
Revolut Business arată într-un studiu că tot mai multe companii se orientează spre fintech-uri, în defavoarea băncilor ...