“Pentru poziţiile de începător evident că studiile sunt cele care contează mai mult, precum şi calităti cum ar fi: capacitatea de asimilare a cunoştinţelor noi, de analiză şi sinteză a informaţiilor, pentru că se pleacă de la premiza că persoanele care candidează, dacă nu au experienţă, trebuie să o dobândească la locul de muncă. Se poate spune însă că experienţa este în general factorul determinant în selecţia candidaţilor”, a declarat, pentru RTV.NET, Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder, una dintre cele mai mari companii de recrutare din România.
Potrivit acestuia, la început de an se observă o uşoară creştere a numărului de locuri de muncă disponibile pentru cei cu studii superioare, cu precădere în domenii ca IT şi industrial. „Considerăm că este destul de prematur de tras concluzii pentru un an care prezintă în continuare numeroase incertitudini”, a mai spus reprezentantul Trenkwalder.
Previziuni: salariile pentru cei cu studii superioare vor stagna în 2012
“În general, cred că anul acesta vom înregistra o stagnare din acest punct de vedere, cu excepţiile de rigoare în cazul anumitor posturi aflate în categoria «low offer – high demand», cum ar fi o poziţie de specialist cu trei-patru ani experienţă şi o combinaţie de calificări şi aptitudini rare. Dacă o companie are nevoie de anumite calificări, foarte greu de găsit pe piaţa muncii, atunci va trebui să crească oferta salarială”, a mai spus Bogdan Florea.
Potrivit ultimelor date oferite de Agenţia Naţională de Ocupare a forţei de Muncă, în luna ianuarie erau disponibile, la nivel naţional, 695 de posturi disponibile pentru absolvenţii de studii superioare, dintr-un total de 2.916 de locuri de muncă.