„Dacă în 2011 nivelul salariilor a crescut uşor faţă de 2010, când au fost scăderi pe fondul măsurilor guvernamentale în cazul bugetarilor şi pe fondul introducerii de noi obligaţii fiscale în cazul contractelor pe drepturi de proprietate intelectuală, în 2012 preconizăm o stagnare la începutul anului şi o creştere minimă de 5-10% a fondului de salarii din a doua jumătate a anului. Companiile sunt încă strânse la pungă cu angajaţii şi vor încerca să îi motiveze non-financiar”, a declarat reprezentantul Myjob.
Potrivit Monicăi Cacina, specialist marketing al Bestjobs.ro, suntem în continuare într-o perioadă de instabilitate şi din acest motiv multe salarii sunt îngheţate, mai ales că există pe piaţă specialişti ce pot fi atraşi cu salarii mici.
„Vor exista măriri salariale mai ales pe domeniile unde există o concurenţă ridicată în atragerea candidaţilor. Pentru unele domenii (de ex. vanzări) angajaţii foarte buni vor fi recompensaţi şi printr-un comision, pe langă salariul fix”, a spus reprezentantul Bestjobs.
Specialiştii IT sunt cei mai căutaţi
„Ca şi în anii precedenţi, se vor căuta specialişti în IT şi inginerie, în vânzări, dar şi în retail. Se preconizează, la nivel de Capitală cel puţin, deschiderea de noi centre comerciale care vor necesita personal. Oraşele în care se vor face cele mai multe angajări sunt Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu, a mai spus, Oana-Maria Banu, product Marketing Manager la Myjob.ro
Piaţa muncii a crescut anul acesta cu 20%
„După anii 2009 şi 2010, când a avut loc o scădere masivă a numărului de locuri de muncă vacante pe fondul crizei economice, în 2011 s-a înregistrat o creştere de 20% a numărului de joburi faţă de anul precedent, conform statisticilor noastre. În acest context, pentru 2012 preconizăm o creştere uşoară, dar susţinută de 15% faţă de 2011; companiile încep să îşi revină şi să se extindă şi, în ciuda problemelor din acest an, se preconizează noi investiţii care vor genera şi noi locuri de muncă”, a mai spus reprezentantul Myjob.