Viața după 15 mai. Reguli noi pentru firmele cu probleme și cele deja în insolvență: termene schimbate, praguri modificate,fără executări silite

Proiectul de lege care va reglementa practic viața socială și economică de după 15 mai, când expiră starea de urgență se ridică și începe starea de alertă, conține și un capitol special dedicat insolvenței. Sunt modificări substanțiale, care vizează termenele și pragurile specifice procedurilor de preinsolvență și insolvență. Debitorii, mai ales cei care sunt afectați direct de măsurile luate de autorități în contextul pandemiei de Covid 19, beneficiază de măsuri favorabile. Printre altele, executarea silită pe creanțele curente se suspendă, iar cererile de insolvență pe numele firmelor afectate direct de măsurile administrative anti COVID 19 se vor putea introduce doar în condiții mult mai restrictive. Planurile de reorganizare se prelungesc cu până la 5 ani, iar datoria minimă pentru care poate fi cerută insolvența crește la 50.000 de lei. Creditorii nu pot formula cerere înainte de a demonstra, cu acte, că au încercat să încheie cu debitorul o convenție de plată.
Şerban Buşcu - lun, 11 mai 2020, 18:27
Viața după 15 mai. Reguli noi pentru firmele cu probleme și cele deja în insolvență: termene schimbate, praguri modificate,fără executări silite

Una dintre principalele măsuri vizează suspendarea pe perioada stării de alertă a termenului de 30 de zile din momentul apariției stării de insolvență în care debitorii trebuie să declare la Tribunal această stare. În al doilea rând, prin suspendarea aplicării tezei finale a articolului 5, punctul 72, din legea 85/2014, a Insolvenței, se dă posibilitatea declarării insolvenței și firmelor care au datorii mai mari de 50% din total către Fisc.

De asemenea, în cazul debitorilor afectați de măsurile administrative luate de către autorități în contextul pandemiei de Covid 19, pragul de la care le poate fi cerută insolvența și de la care ei înșiși își pot cere insolvența crește de la 40.000 de lei la 50.000 de lei.

Mai mult, în cazul firmelor care și-au închis total sau parțial activitatea din motivele expuse mai sus, creditorii pot solicita insolvența doar „după încercarea rezonabilă, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți, de încheiere a unei convenții de plată”.

Nu în ultimul rând, se suspendă posibilitatea executării silite pe creanțele curente ale firmelor în insolvență.


Vedeți aici toate prevederile proiectului de lege care va reglementa viața românilor după 15 mai. Secțiunea 8 este dedicată procedurilor de insolvență.


În cazul procedurilor preinsolvență, cum este concordatul preventiv, perioadele de negociere cresc substanțial, așa cum se poate vedea mai jos. În cazul firmelor afectate de măsurile anti Covid și intrate deja în insolvență, planurile de reorganizare pot fi prelungite cu până la cinci ani, ir firmele al căror plan de reorganizare n u a fost încă aprobat pot solicita un nou plan, adaptat noilor condiții.

Citiți, mai jos, toate modificările în ceea ce privește termenele din procedurile de insolvență și preinsolvență, așa cum sunt expuse în proiectul de lege adoptat de Guvern și aflat în Parlament, pentru vot:

Art.44 – (1) În procedurile de concordat preventiv aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi, perioada în care se desfășoară negocierile asupra proiectului de concordat preventiv se prelungește cu 60 de zile.
Corelativ, în funcție de etapa în care se află debitorul, perioada de elaborare a ofertei de concordat se prelungește cu maximum 60 de zile sau, după caz, perioada de negociere a ofertei de concordat se prelungește cu maximum 60 de zile.

(2) În cazul debitorului aflat în executarea concordatului preventiv la data intrării în vigoare a prezentei legi, perioada pentru satisfacerea creanțelor stabilite prin concordat se prelungește cu 2 luni.

Art.45 – (1) Dacă debitorul se află în perioada de observație la data intrării în vigoare a prezentei legi, aceasta se prelungește cu 3 luni. Corelativ, termenul în care categoriile de persoane îndreptățite pot propune un plan de reorganizare se prelungește cu 3 luni, inclusiv în cazul în care termenul de depunere a planului, prevăzut de lege, a început să curgă.

(2) În cazul în care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, era depus un plan de reorganizare la dosarul cauzei, dar, urmare efectelor pandemiei de COVID-19, s-au modificat perspectivele de redresare în raport cu posibilitățile și specificul activității debitorului, cu mijloacele financiare disponibile și cu cererea pieței față de oferta debitorului, persoanele îndreptățite să depună un plan de reorganizare pot, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei
legi, să depună un plan de reorganizare modificat, notificând creditorii, prin grija administratorului judiciar, asupra acestei intenții, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Art.46 – (1) În cazul debitorului aflat în reorganizare judiciară la data intrării în vigoare a prezentei legi, durata executării planului de reorganizare judiciară se prelungește cu 2 luni.

(2) Debitorul aflat în reorganizare judiciară, care și-a întrerupt activitatea total ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, poate solicita judecătorului sindic, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, suspendarea executării planului pentru un termen care nu poate depăși 2 luni. Cererea se judecă de urgență, pe bază de înscrisuri, fără citarea părților.

Încheierea pronunțată de judecătorul sindic poate fi atacată cu apel, potrivit art. 43 din Legea nr.85/2014, cu modificările și completările ulterioare, termenele prevăzute reducându-se la jumătate.

(3) În cazul debitorului aflat în reorganizare judiciară la data intrării în vigoare a prezentei legi, care și-a întrerupt activitatea total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, perioada de executare a planului de reorganizare se poate prelungi fără a depăși o durată totală a derulării sale de 5 ani, și se poate modifica, în mod corespunzător, dacă este cazul, în condițiile prevăzute la art.139 alin. (5) din Legea nr.85/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Art.47 – Pentru debitorul care și-a întrerupt activitatea total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, pe durata stării de urgență
și/sau de altertă, durata inițială de executare a planului de reorganizare, prevăzută de art. 133 alin. (3) din Legea nr.85/2014, cu modificările și completările ulterioare, poate fi de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, fără a
depăși o durată totală a derulării planului de 5 ani, și modificării, în mod corespunzător, dacă este cazul, în condițiile art. 139 alin. (1) din Legea nr.85/2014, cu modificările și completările ulterioare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului......
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...