Protecţia Civilă a anunţat miercuri la prânz un nou bilanţ de 39 de morţi confirmaţi şi 15 răniţi – dintre care 12 în stare gravă. Există de asemenea câteva persoane date dispărute.
Trei copii cu vârste cuprinse între opt şi 13 ani se află între victime, dar şi trei francezi, trei chilieni şi doi români, potrivit serviciilor diplomatice ale acestor ţări.
În urma acestei surpări – cea mai sângeroasă de acest fel în Europa din 2001 -, salvatori au luptat toată noaptea de marţi spre miercuri pentru a găsi supravieţuitori între dărâmăturile viaductului rutier.
Surparea bruscă şi încă neexplicată a acestei lucrări masive de beton din anii ’60, numită Podul Morandi după numele celui care l-a conceput, a trimis aproximativ 35 de maşini şi câteva camioane în gol, de la o înălţime de 45 de metri.
Podul, cu o lungime de 1,18 kilometri, care s-a surpat pe o porţiune de peste 200 de metri, a fost construit în perioada 1983-1967, în mare parte din beton armat precomprimat.
Încă din primele decenii ale existenţei sale, lucrarea a făcut obiectul unor importante lucrări de mentenanţă legate mai ales de degradarea inevitabilă a betonului, accentuată de vibraţiile traficului.