Viața cu boli cardiovasculare – O povară greu de purtat pentru milioane de oameni

06 12. 2024
boli cardiovasculare 423543

Conform Eurostat, incidența bolilor cardiovasculare a crescut foarte mult, aproape s-a dublat. Boala cardiacă ischemică a devenit una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare. Decesele se produc din cauza unor boli ce apar și în rândul bărbaților și femeilor, precum: boală cardiacă ischemică, boli cerebrale, cardiomiopatie și miocardită, boli ale venelor periferice, fibrilație atrială, anevrism de aortă, endocardită, insuficiență cardiacă, etc.

Toate aceste boli pot fi diagnosticate la o clinică de cardiologie București unde există medici cu experiență în această specialitate medicală dedicată îngrijirii inimii și vaselor de sânge. Principalele simptome ce indică boli cardiovasculare sunt:

 oboseala intensă, palpitațiile
 durerile sau disconfortul în piept
 dispneea, dificultățile de respirație
 bătăile neregulate ale inimii
 senzația de amorțeală sau de slăbiciune în membre
 umflarea picioarelor sau a gleznelor.

Povara bolilor cardiovasculare – Îngrijirea cardiovasculară este costisitoare!

Hipertensiunea arterială are un impact asupra vieții multor oameni. Fără un tratament corespunzător, aceasta poate duce la complicații grave: infarct miocardic, tulburări de vedere, insuficiență renală sau cardiacă, accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială este caracterizată prin presiune sanguină persistent ridicată în artere.

Îngrijirea cardiovasculară este costisitoare dar foarte necesară având în vedere faptul că aceste boli generează un impact puternic asupra calității vieții pacienților și asupra speranței lor de viață.

Bolile cardiovasculare includ toate patologiile care afectează inima și vasele de sânge.

Cele mai frecvente sunt bolile cardiace ischemice, inclusiv angina pectorală, infarctul miocardic acut, aritmiile, bolile cerebrovasculare, accidentul vascular cerebral ischemic. În clinicile de specialitate se fac consultații cardiologice dar și investigații precise pentru diagnosticarea acestor boli cardiovasculare și se stabilesc tratamente corespunzătoare.

Acestea necesită anumite costuri care trebuie suportate de pacienți și familiile lor.

Principalele tipuri de investigații pentru aceste boli grave sunt:

 ecografia cu tehnologia cu ultrasunete
 electrocardiograma (EKG)
 testele de efort
 monitorizarea Holter ECG
 ecografia Doppler vasculară.

O ecocardiografie cardiacă poate costa 300 RON și este foarte importantă în punerea unui diagnostic exact, deoarece ea oferă imagini ale inimii, pentru examinarea structurii cardiace, arată modul în care inima pompează sânge. Prin acest serviciu se află probleme legate de valvele inimii, dimensiunea și forma camerelor inimii, eficiența funcției de pompare.

O consultație cardiologică cu ecografie cardiacă costă 300 RON, iar o electrocardiograma (EKG) este 50 RON. Prin EKG se măsoară activitatea electrică a inimii, se obțin informații despre ritmul cardiac, despre posibile anomalii care pot ajuta la diagnosticarea unor boli precum: ischemia sau aritmiile.

Un alt serviciu medical important destul de costisitor este ecografia Doppler vasculară. Aceasta costă în jur de 450 RON și este o examinare neinvazivă cu ultrasunete, prin care se evaluează fluxul sanguin în artere și vene. Prin ecografia Doppler se analizează zonele de îngustare sau de blocare în vasele de sânge, se pot depista afecțiuni vasculare, boli arteriale periferice. Prin consultații cardiologice făcute din timp, bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Factorii de risc cardiovascular cresc pe măsură ce trec anii și includ și: fumatul, stilul de viață nesănătos, hipertensiunea arterială.

La femei, riscul crește semnificativ după menopauză, deoarece atunci se reduce nivelul de estrogen din organism. Sistemul cardiovascular al femeilor este protejat de estrogen, acest hormon reglează în mod favorabil structura metabolică. Odată cu scăderea nivelului de estrogen în corp se modifică metabolismul, poate crește tensiunea arterială și greutatea corpului. În concluzie, la menopauză femeile au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

Pentru a combate simptomele menopauzei, medicii recomandă terapia de substituție hormonală pentru a preveni astfel apariția bolilor cardiovasculare sau a altor complicații. De asemenea, femeile trebuie să urmeze o dietă echilibrată, prin care să-și reducă nivelul de colesterol din sânge și să-și mențină greutatea sub control.

Alte sfaturi sunt: reducerea consumului de sare (cel mult 5 g de sare pe zi), diminuarea consumului de carne roșie, introducerea în dieta zilnică a unui aport mai mare de fructe și legume, de alimente sărace în grăsimi animale. Pentru a preveni bufeurile și palpitațiile trebuie de redus consumul de alimente picante și cafea.