ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii primesc angajaţii la stat.
Astăzi vă spunem ce sporuri şi beneficii primesc angajaţii societăţii naţionale Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, potrivit informaţiilor pe care Ministerul de resort le-a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET.
Care sunt cele mai importante avantaje ale angajării la Aeroportul Internaţional Constanţa
Toţi cei 268 de angajaţi ai Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa lucrează în condiţii grele, nocive şi vătămătoare, judecând după cele trei sporuri prin care sunt răsplătiţi lunar.
Munca în afara programului e premiată prin trei sporuri. Munca ocazională peste program, orele suplimentare lucrate sistematic şi pentru munca în zile de sâmbătă şi duminică sunt plătite cu sporuri lunare cuprinse între 10 şi 15% din salariul de bază.
Angajaţii Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa primesc prime de Crăciun, de Paşti, de Ziua Aviaţiei. Li se acordă vouchere de vacanţă, tichete de masă şi tichete cadou. Mai mult, compania naţională premiază salariaţii care demonstrează că aduc beneficii morale sau materiale aeroportului.
Printre beneficiile atipice oferite de Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa unora dintre angajaţi se numără primele pentru beneficiile morale aduse Aeroportului şi sporul de lucru în condiţii penibile.
Fidelitatea faţă de companie e stimulată prin patru beneficii: spor pentru vechime în muncă, de 11% – 25% din salariul de bază, spor de fidelitate, acordat pentru muncă neîntreruptă în societate şi cuprins între 5% şi 15% din salariul de bază, primă de fidelitate, acordată o dată la cinci ani salariaţilor care împlinesc 20, 25, 30, 35, 40, 45 ani vechime în companie, şi nu în ultimul rând – primă la pensionare, care constă în cinci salarii medii brute lunare pe companie.
Aeroportul Constanţa e a treia companie naţională dintre cele analizate, după CNADNR şi CFR Marfă, care acordă protecţie socială consistentă salariaţilor şi famiilor lor, şi care susţine şi răsplăteşte maternitatea şi paternitatea salariaţilor săi, arată analizele Economica.net despre acest subiect.
Iată lista completă a sporurilor pe care le primesc angajaţii Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa, potrivit informaţiilor obţinute exclusiv de Economica.net de la oficialii Ministerului Transporturilor.
– Spor de conducere, de 25% din salariul negociat, pe care îl primesc şeful de birou şi şeful de formaţie;
– Spor de conducere, de 30% din salariul negociat, care se acordă şefului de serviciu şi şefului de atelier.
– Spor de 15% din salariul negociat pentru şeful de coordonare tură;
– Spor de 25% din salariul negociat pentru coordonarea cabinetului medical.
Sporul de conducere, sporul şef coordonare, tură, sporul coordonare cabinet medical sunt incluse în salariul de bază.
– Spor de vechime în muncă, cuprins între 11% şi 25% din salariul de bază, acordat astfel:
– Spor pentru îndeplinirea unei funcţii suplimentare, cuprins între 15% şi 30% din salariul de bază minim al funcţiei înlocuite;
– Spor pentru muncă prestată între ora 22:00 şi ora 06:00, de 25% din salariul de bază;
– Spor pentru complexitatea muncii, cuprins între 10% şi 25% din salariul de bază;
– Spor pentru doctorat, în valoare de 15% din salariul de bază;
– Spor pentru condiţii penibile, în cuantum de 10% din salariul de bază;
– Spor pentru deservirea unor instalaţii suplimentare din dotarea auto, cuprins între 10% şi 25% din salariul de bază;
– Spor pentru angajaţii instruiţi să degivreze, în valoare de 10% din salariul de bază;
– Spor pentru activitatea de degivrare prestată efectiv, în valoare de 25% din salariul de bază;
– Spor de fidelitate, acordat pentru muncă neîntreruptă în societate şi cuprins între 5% şi 15% din salariul de bază, astfel:
– Primă de fidelitate, acordată o dată la cinci ani salariaţilor care împlinesc 20, 25, 30, 35, 40, 45 ani vechime în companie.
– Spor de căutare şi salvare, cuprins între 10% şi 25% din salariul de bază;
–Spor de armament, în valoare de 10% din salariul de bază;
– Spor pentru angajaţii chemaţi la muncă în afara programului de lucru, în valoare de 10% din salariul de bază;
Spor pentru lucru sistematic pentru programul normal de lucru, de 15% din salariul de bază;
– Spor pentru munca în zile de sâmbătă şi duminică, de 10% din salariul de bază;
– Spor pentru condiţii grele de muncă, de maximum 15% din salariul de bază;
– Spor pentru condiţii nocive de muncă, de cel mult 15% din salariul de bază;
– Spor pentru condiţii vătămătoare sau periculoase, de cel mult 15% din salariul de bază;
– Spor de tehnicitate, de 10% din salariul de bază;
– Spor de antenă, de 10% din salariul de bază;
– Spor risc de control, de 30% din salariul de bază;
– Spor de confidenţialitate, de 25% din salariul de bază;
– Sporuri de vechime şi de fidelitate pentru pensionarii care se reangajează în cadrul aeroportului.
Indemnizaţii de conducere şi pentru participare la şedinţe
Tichete de masă, tichete cadou, prime de Paşti, de Crăciun, de Ziua Aviaţiei, dar şi primă pentru beneficii morale aduse angajatorului
– Tichete de masă pentru fiecare zi lucrătoare;
Tichete cadou, în cuantum de 100 de lei per angajat, acordate o dată pe an în luna decembrie;
– Prime ocazionale;
Se acordă de către directorul general salariaţilor care au adus prin munca lor beneficii morale sau materiale aeroportului, pe lângă îndeplinirea ireproşabilă a atribuţiilor funcţionale, potrivit Contractului Colectiv de Muncă al societăţii, obţinut şi analizat de Economica.net.
– Primă de Craciun, în valoare de minimum 1.500 lei brut per angajat;
Cuantumul acesteia poate fi majorat funcţie de rezultatele financiare ale anului încheiat, după consultarea sindicatului.
– Primă de Paşti, în cuantum de 1.000 brut lei per salariat;
– Primă de Ziua Aviaţiei (sărbătorită pe 20 Iulie), în valoare de 400 lei brut per salariat;
– Vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.500 lei brut per angajat;
Drepturile angajaţilor trimişi în delegaţie şi detaşare
Salariaţilor trimişi în delegaţie li se decontează cheltuielile de cazare la hoteluri de maximum patru stele, cheltuielile de transport cu avion clasa economic; cu tren clasa I sau vagon de dormit, indiferent de destinaţie; cu autoturism de serviciu; cu autoturism propriu.
Diurna de deplasare acordată salariaţilor Aeroportului Constanţa e de 2.5 ori mai mare decât cea prevăzută de lege.
În cazul în care delegarea sau detaşarea depăşeşte 15 zile consecutiv, în locul diurnei zilnice, salariatului Aeroportului Constanţa i se plăteşte o indemnizaţie egală cu jumătate din salariul de bază zilnic, dar nu mai puţin de 40 lei pe zi.
Dacă la locurile de detaşare drepturile echivalente au niveluri mai mari sau dacă se acordă şi alte drepturi, angajaţii detaşaţi beneficiază de acestea.
Protecţia socială acordată de Aeroportul Constanţa salariaţilor săi
Aeroportul Constanţa premiază maternitatea şi paternitatea salariaţilor săi
Salariatelor şi salariaţilor Aeroportului li se acordă câte un ajutor echivalent cu patru salarii medii brute lunare pe companie pentru naşterea sau adopţia fiecărui copil.
Cheltuielile cu personalul au crescut cu peste 30% în 2015 faţă de nivelul anului 2014, fără să se fi schimbat numărul de salariaţi.
Cheltuielile cu personalul ale Aeroportului Constanţa s-au ridicat la 16,13 milioane lei în 2015 şi sunt cu 31% mai mari decât cele din anul 2014, în condiţiile în care numărul mediu de salariaţi ai societăţii a rămas la nivelul anului 2014, adică 268 de oameni.
Sporurile şi celelalte drepturi enumerate mai sus de ECONOMICA.NET se acordă tuturor salariaţilor, cu excepţia sporului de noapte, pentru complexitatea muncii, sporului de risc control, sporului pentru condiţii penibile, pentru deservire instalaţii, pentru degivrare, pentru lucru sistematic peste program, pentru confidenţialitate, pentru lucru în afara programului, de căutare şi salvare, şi pentru munca în zile de sâmbătă şi duminică, pentru care am specificat numărul beneficiarilor.