Într-un interviu ce va fi publicat marţi de cotidianul economic Handelsblatt, vice-cancelarul Sigmar Gabriel, lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), se declară nemulţumit de ritmul reformelor în ţările din partea de sud a Europei aflate în criză. Însă el a admis că ‘dacă nu facem nimic pentru cei 26 de milioane de şomeri (din Europa) şi trimitem în şomaj o generaţie întreagă de tineri, atunci rezistenţa şi faţă de cea mai inteligentă reformă va fi atât de masivă încât guvernele vor fi măturate’.
Precedenta Comisie Europeană şi şefii de Stat şi de guvern au împiedicat, ‘cu fixaţia lor ideologică faţă de scăderea rapidă a deficitelor publice’, aplicarea unor politici care să combine reformele şi investiţiile, iar politica reducerii deficitelor ‘a eşuat în profunzime’, a apreciat Sigmar Gabriel.
Aşadar, ‘a sosit momentul’ ca noua Comisie condusă de Jean-Claude Juncker să flexibilizeze această politică şi faptul că ea acordă mai mult timp pentru atingerea ţintei de deficit ţărilor ce implementează reforme structurale constituie ‘un viraj de 180 de grade în politica economică europeană’, a continuat vice-cancelarul german.
Aceste declaraţii apar cu mai puţin de o săptămâna înaintea alegerilor legislative din Grecia, pe care stânga radicală Syriza speră să le câştige. Acest partid doreşte să pună capăt politicii de austeritate şi să negocieze o nouă reducere a datoriei Greciei, estimată la 177% din PIB pe anul 2014. Şi în Spania formaţiunea antiliberală Podemos înregistrează o creştere de popularitate.
Dar avansul formaţiunilor antireformiste nelinişteşte responsabilii politici germani, mai ales pe cancelarul Angela Merkel, care a susţinut cu îndârjire o politică strictă de austeritate chiar în perioada cea mai dificilă a crizei europene.