UPDATE: Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, plasat în arest la domiciliu
Decizia nu este definitivă.
Bogdan Olteanu a aşteptat decizia în sala de judecată, însă el va fi dus în arestul Poliţiei Capitalei, de unde va fi eliberat vineri noaptea, la expirarea ordonanţei de reţinere, în jurul orei 24,00.
Potrivit surselor citate de Agerpres, Bogdan Olteanu ar fi recunoscut în timpul audierilor că s-a dus să discute cu Sorin Ovidiu Vîntu pe tema numirii guvernatorului Deltei Dunării în 2008 (n.r. – Liviu Mihaiu). Sursele au arătat că acesta nu a recunoscut că a primit bani.
Aceleaşi surse au precizat că banii au fost duşi la Bogdan Olteanu cash printr-un intermediar al lui Vîntu.
Suma despre care se vorbeşte în acest caz s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro, dar se face referire şi la sprijin electoral, servicii de marketing şi consultanţă pentru traficarea influenţei în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării, zonă în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu avea interese economice, au mai spus sursele citate.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi dimineaţa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu o autospecială de la Penitenciarul Rahova. El a venit la DNA în legătură cu un memoriu pe care l-a înaintat procurorilor anticorupţie.
Ulterior, în presă au apărut informaţii potrivit cărora Călin Popescu-Tăriceanu şi Bogdan Olteanu ar fi implicaţi într-un nou dosar al lui Sorin Ovidiu Vîntu privind fapte de corupţie în legătură cu numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării, însă preşedintele Senatului a refuzat să le comenteze.
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut că, ”după ce se va aduna un număr de denunţuri măcar cu două cifre”, va da următorul răspuns pentru toate înscenările: ”Oricât aş fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri”.
”Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menţionat într-un fel sau altul în denunţul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aştept ca, odată cu apropierea alegerilor, mai mulţi arestaţi, condamnaţi, anchetaţi, suspecţi, inculpaţi etc să facă denunţuri împotriva mea, pentru a obţine promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în faţa legii şi vor rămâne cu banii furaţi, eventual. După ce se va aduna un număr de denunţuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: ‘Oricât aş fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri”’, a spus Tăriceanu.
Liderul ALDE a adăugat că fostul preşedinte Traian Băsescu, ”atunci când era la apogeul puterii sale”, a făcut numeroase eforturi de a-l elimina din fruntea Guvernului şi din politică. ”N-a reuşit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupţie”, a susţinut preşedintele Senatului.
La rândul său, fostul guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu a ştiut şi nici nu a participat la pretinsa tranzacţie vehiculată în presă pentru numirea sa în funcţie şi, ironic, s-a declarat ”onorat” de faptul că ‘transferul’ său a avut o asemenea cotă.
”Mă bucur că am fost guvernatorul DD timp de aproape cinci luni (2008 – 2009) şi că printre măsurile pe care le pot pune pe masă azi sunt: interzicerea vânătorii, regulamentul de urbanism şi construcţii în DD, interzicerea pescuitului la sturion sau asaltul fără precedent asupra braconierilor. Nu am ştiut şi nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (şi) pe şeful Camerei Deputaţilor la mână. Dacă e să intrăm în alt registru, sunt ‘onorat’ că ‘transferul’ meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/oneşti guvernatori ai DD (mă iertaţi 🙂 ) a ajuns în fruntea DD printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel”, a scris fostul guvernator pe Facebook.
Totodată, el a susţinut că nimeni dintre cei implicaţi în acest scandal ‘sud-american’ nu l-a sunat vreodată să-i ceară ceva. ”Pentru simplul motiv că astea au fost condiţiile pe care le-am pus Guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul. Justiţia să-şi facă (toată) datoria!”, a mai spus Liviu Mihaiu.
Olteanu a primit 1 milion de euro şi sprijin electoral; banii au fost remişi la sediul unui partid
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurorii DNA că, în perioada iulie – noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării, banii fiind remişi la sediul unui partid politic. Potrivit unui comunicat al DNA, Bogdan Olteanu a fost reţinut pentru trafic de influenţă şi va fi prezentat vineri Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Olteanu are o casă de o mie metri pătraţi, un Lexus, 15.000 de lei în conturi, dar şi credite de un milion de euro
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, reţinut joi noaptea de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit în 2008 un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, are, potrivit declaraţiei de avere, o casă de peste o mie de metri pătraţi, un autoturism Lexus, aproape 15.000 de lei în conturi, acţiuni la E-boda Buildings şi E-boda Electronics, dar şi credite de aproape un milion de euro, scadente în anul 2019.
Conform declaraţiei de avere completate în 7 iunie 2016, Bogdan Olteanu are o casă de locuit în Ghermăneşti, judeţul Ilfov, cu o suprafaţă de 1.057 de metri pătraţi, construită în anul 2014. El deţine şi un autoturism Lexus fabricat în anul 2007.
În aprilie, Olteanu a vândut acţiuni la Unicredit S.A. în valoare de 12.625,07 lei.
Viceguvernatorul are conturi deschise la BRD şi Banca Transilvania, în care avea, la data completării declaraţiei de avere, 14.953,06 lei şi 39,55 euro.
Bogdan Olteanu deţine 50% din acţiunile E-boda Buildings şi E-boda Electronics. El a împrumutat E-boda Buildings cu 155.061 lei şi E-boda Electronics cu 6.000 de lei.
Olteanu are un credit imobiliar de 474.812,01 lei şi un credit cu garanţie imobiliară de 495.161,76 lei, ambele contractate la Banca Transilvania în anul 2015, cu scadenţă în anul 2019. El mai are credite de 80.000 de lei la Bancpost şi Banca Transilvania acumulate pe carduri de credite.
Bogdan Olteanu a încasat dividende de la E-boda Buildings SRL, în ultimul an fiscal încheiat, de 30.000 de lei, aceeaşi societate rambursându-i şi o parte din împrumutul acordat, respectiv 61.299 lei.
Olteanu a mai încasat venituri în calitate de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional Bucureşti şi Paris, în sumă de 173.220 lei.
Veniturile pe care le încasează în calitate de viceguvernator al BNR nu sunt publice.
Bogdan Olteanu este asociat la E-boda Buildings şi E-boda Electronics. De asemenea, el este membru al Asociaţiei Absolvenţilor MBA- City University, vicepreşedinte al Fundaţiei „Prin noi înşine”, fondator al Fundaţiei „Institutul de Studii Liberale”, preşedinte al Asociaţiei TMA România, membru al Comitetului Director al Asociaţiei Române pentru Buna Administrare, membru al Consiliului Ştiinţific al Asociaţiei „New Strategy Center”, membru al INSOL Europe, membru al American Bankruptcy Institute şi arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. Olteanu s-a suspendat din calitatea de membru al Baroului Bucureşti şi al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.
Din 2013, Bogdan Olteanu este doctor în Drept al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi.
În vârstă de 44 de ani, Bogdan Olteanu este membru al Consiliului de Administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României din octombrie 2009.
În perioada 2006 – 2008, Bogdan Olteanu a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar din decembrie 2008 şi până în octombrie 2009 a fost vicepreşedinte al Camerei.
Actualul viceguvernator al BNR a fost şi ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, din decembrie 2004 şi până în martie 2006, în Guvernul Tăriceanu. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu este şi cel care l-a propulsat în politică, Olteanu începându-şi cariera pe postul de consilier al ministrului Industriei şi Comerţului Călin Popescu Tăriceanu, în 1997. Un an mai târziu, Bolgdan Olteanu, absolvent de Drept, a început să profeseze avocatura, la propriul său cabinet.
Bogdan Olteanu a fost membru PNL din 1991, ocupând mai multe funcţii la organizaţia de tineret, până la cea de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal, între 1998-2000. În noiembrie 2004, Olteanu a fost ales deputat de Bucureşti pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr.
BNR: Atribuţiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalţi membri ai conducerii executive
Atribuţiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalţi membri ai conducerii executive, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, Banca Naţională a României (BNR). „În legătură cu reţinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Naţională a României precizează că ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie vizează activitatea acestuia desfăşurată înainte de încredinţarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA. BNR menţionează că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membri ai conducerii executive”, se arată în comunicatul citat.