”Lipsa eficienţei forţelor pacificatoare din stânga Nistrului constituie o problemă profundă pentru Republica Moldova şi acest lucru ne îngrijorează, în special în contextul situaţiei regionale. Decizia CEDO în cazul lui Vadim Pisari confirmă că aceste forţe nu sunt eficiente ci, dimpotrivă, prezintă pericol”, a afirmat Osipov în cadrul unei emisiuni televizate, potrivit agenţiei IPN. Vorbind de cazul Vadim Pisari, el a făcut referire la recenta decizie a instanţei internaţionale de la Strasbourg care a condamnat Federaţia Rusă în dosarul tânărului de 18 ani, ucis în anul 2012 de un militar rus, în timp ce încerca să traverseze un pod de pe Nistru.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Victor Osipov a mai declarat că, deocamdată, este imposibilă înlocuirea trupelor ruse de menţinere a păcii. ”Nu sunt şanse să scăpăm degrabă de forţele pacificatoare. Sunt realist. Guvernul are acest obiectiv pe agenda sa de mai mulţi anii”, a subliniat vicepremierul moldovean.
Chişinăul a solicitat, în repetate rânduri, în special la nivelul OSCE, organizaţie implicată în soluţionarea conflictului transnistrean, retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate de Moscova, pledând pentru înlocuirea acestora cu o misiune multinaţională civilă sub mandat internaţional.
Moscova susţine însă că mandatul ‘pacificatorilor’ ruşi este departe de a fi încheiat, respingând ideea transformării actualei misiuni militare de menţinere a păcii de pe Nistru în una civilă, aşa cum insistă Chişinăul.