Clegg a refuzat să estimeze numărul persoanelor care se vor îndrepta către Marea Britanie de la 1 ianuarie, după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.
El a precizat că situaţia nu va mai fi la fel ca în urmă cu un deceniu, când sute de mii de polonezi şi alţi est-europeni ale căror ţări abia aderaseră la UE au venit în Marea Britanie.
„Înţeleg îngrijorările, suntem foarte vigilenţi în această privinţă. Nu vom face nicio predicţie hazardată în legătură cu ce se va întâmpla dar este diferit, circumstanţele sunt destul de diferite faţă de data trecută”, a declarat Clegg.
Numărul anual al imigranţilor a crescut la 250.000 după aderarea la UE a opt state est-europene în 2004.
Clegg a argumentat că Guvernul laburist precedent a făcut greşeala de a elimina imediat restricţiile privind vizele, în loc să facă acest lucru gradual, ca majoritatea ţărilor europene. „Noi eliminăm (restricţiile) în acelaşi timp cu toate celelalte ţări din Uniunea Europeană”, a explicat el.
Vicepremierul crede că imigranţii vor merge şi în alte părţi. „Sunt multe alte ţări, în special din sudul Europei, unde există deja comunităţi mari de români”, a explicat el.
În plus, „sute de mii de britanici beneficiază de posibilitatea de a merge să locuiască şi să lucreze peste hotare în UE”, a adăugat Clegg.
Argumentele sale au fost însă respinse de susţinătorii campaniei lansate de Daily Express pentru menţinerea controalelor actuale.
Potrivit cotidianului, peste 75.000 de persoane şi-au exprimat până în prezent susţinerea faţă de petiţia care îi cere premierului David Cameron să sfideze UE şi să menţină restricţiile pentru români şi bulgari.