‘Din păcate, agricultura, ca şi alte domenii de activitate, este extrem de polarizată. Există foarte mulţi fermieri mici (…), sunt aproape 800.000 de fermieri cu între unu şi cinci hectare care an de an depun cerere pentru plata pe suprafaţă. La polul celălalt, 1% dintre fermieri, adică 11.000 de fermieri, au jumătate din suprafaţa care se plăteşte an de an. Este extrem de polarizată agricultura şi de aceea trebuie să investim foarte mult în consolidarea clasei de mijloc’, a declarat Constantin.
El a menţionat, în context, că prima alocare financiară din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020 a fost făcută tocmai pentru susţinerea agricultorilor din clasa de mijloc.
‘Prima alocare pe care am avut-o din 20 mai, o sumă importantă de 35 de milioane de euro, a mers către un concept pe care îl considerăm important pentru agricultură, dar şi în societatea românească, şi anume consolidarea clasei de mijloc’, a precizat Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a participat marţi, la Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel, la conferinţele cu tema ‘Măsuri pentru maximizarea impactului finanţărilor europene la nivelul Strategiilor de Dezvoltare Locală’, organizate de Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia.
Evenimentele au avut drept scop reunirea potenţialilor beneficiari de fonduri europene pentru perioada 2014 – 2020 cu reprezentanţii instituţiilor implicate în gestionarea diferitelor programe şi decidenţii administrativi la nivel central şi local, pentru identificarea variantelor optime de coordonare a intervenţiilor de finanţare.