Vicepremierul Dragnea a semnat două memorandumuri în cadrul şedinţei comune a guvernelor României şi Bulgariei

Memorandumul privind Programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 va fi modificat, ca urmare a Protocolului semnat vineri de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi de ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale, Desislava Terzieva, informează un comunicat al MDRAP remis AGERPRES.
Economica.net - vin, 07 mart. 2014, 16:29
Vicepremierul Dragnea a semnat două memorandumuri în cadrul şedinţei comune a guvernelor României şi Bulgariei

Potrivit sursei citate, modificarea reprezintă primul pas dintr-o procedură la finalul căreia noi proiecte eligibile vor putea primi finanţare europeană prin Programul România-Bulgaria 2007-2013.

‘Amendarea Memorandumului pentru Programul România-Bulgaria are ca principal obiectiv supracontractarea la nivelul programului şi va contribui la creşterea gradului de absorbţie pe program, astfel încât să prevenim riscul de a pierde din alocări’, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Potrivit MDRAP, Autoritatea de Management va putea semna contracte de finanţare a căror valoare nerambursabilă însumată depăşeşte bugetul total al programului.

‘Necesitatea supracontractării este determinată de faptul că, de regulă, din implementarea proiectelor rezultă unele economii, aşa încât valoarea lor finală este mai mică decât cea prevăzută iniţial. Avantajul supracontractării constă în faptul că aceasta compensează viitoarele economii de acest fel şi se traduc în prevenirea riscurilor că România să piardă sume din alocarea Programului’, se arată în comunicatul MDRAP.

Sursa citată anunţă şi că un alt document important semnat vineri de cei doi oficiali este Memorandumul de înţelegere între Ministerul Dezvoltării Regionale al Republicii Bulgaria şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice al României de cooperare în domeniul dezvoltării regionale.
Memorandumul vizează cooperarea la nivelul autorităţilor publice locale, cooperarea în implementarea politicilor europene în dezvoltarea regională şi în procesul de regionalizare şi dezvoltare durabilă, cooperarea teritorială şi managementul programului de cooperare teritorială. Totodată, cele două ţări vor coopera, prin ministerele de resort, în domeniul implementării strategiilor transfrontaliere şi macro-regionale, în lupta împotriva corupţiei pe programele derulate în comun şi în dezvoltarea de mecanisme privind politica de dezvoltare regională şi gestiunea diferitelor instrumente financiare pentru implementarea proiectelor comune.

‘Întâlnirile de azi confirmă relaţiile de bună cooperare dintre România şi Bulgaria, cooperare în care am convingerea că ministerele noastre joacă un rol important. Am transmis colegilor din Bulgaria satisfacţia pentru modul în care au lucrat ministerele noastre în ultimele luni, astfel încât a fost posibil ca astăzi să semnăm cele două documente pe care am convenit, la întâlnirea din octombrie din Bulgaria, să le iniţiem’, a afirmat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Cele două memorandumuri au fost semnate la Ruse, în Bulgaria, în cadrul şedinţei comune a Guvernelor Republicii Bulgariei şi României.

 

Te-ar mai putea interesa și
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la implicaţiile economice şi sociale ale viitorului acord de liber......
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Producătorul francez de automobile Renault, cel mai mare acționar al Nissan, este deschis, în principiu, fuziunii producătorului ...