Vicepremierul italian Di Maio denunţă recomandarea de către Bruxelles a deschiderii procedurii de deficit excesiv împotriva ţării sale

Economica.net
05 06. 2019
3g24g2_12809300

„De ani de zile, dăm fără să primim sau primim mai puţin decât ce ni s-ar cuveni, ani în care suntem total ignoraţi în chestiunea migranţilor, de exemplu. Toată povara este asupra noastră şi, ca şi cum nu ar fi suficient, ne fac morală. Lucrurile nu pot funcţiona aşa, este prea facil”, a scris el pe Facebook.

„Vom merge în Europa şi vom discuta cu responsabilitate şi nu pentru a distruge. Dar este penibil să vedem că în fiecare zi se găseşte un alt motiv pentru a vorbi de rău despre Italia şi despre acest guvern”, a adăugat el.

Bruxellesul a deschis calea unor sancţiuni financiare împotriva Italiei din cauza datoriei sale colosale, relansând confruntarea cu coaliţia populistă la putere. Într-o decizie anunţată miercuri, Comisia Europeană recomandă deschiderea unei „proceduri pentru deficit excesiv” împotriva Romei „din cauza datoriei sale”.

Potrivit lui Luigi Di Maio, toată vina pentru această eventuală procedură trebuie imputată precedentului guvern condus de Partidul democrat (PD, centru-stânga).

„Acum se vorbeşte mult despre această posibilă procedură şi ştiţi cu ce are ea legătură. Ea are legătură cu datoria făcută de PD în 2017 şi 2018”, a dat el asigurări.

Comisia Europeană nu a menţionat decât datoria acumulată anul trecut, iar guvernul format de M5S (antisistem) şi Liga (extremă dreapta) a venit la putere pe 1 iunie 2018.

„Este de neconceput ca o ţară cu 6 milioane de şomeri şi cu mii de întreprinderi care produc mai puţin decât potenţialul lor să fie crucificată pentru că vrea să investească în creştere, locuri de muncă şi reducerea impozitelor”, a subliniat Di Maio.

Deschiderea unei proceduri pentru deficit excesiv nu va fi efectivă decât la finalul unui proces complex, care necesită aprobarea celorlalte state membre, notează AFP.