În aprilie, camera inferioară a parlamentului, unde Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare are majoritatea, a adoptat un proiect de lege pentru organizarea alegerilor prezidenţiale de la 10 mai prin vot prin corespondenţă. Însă propunerea mai trebuie aprobată şi în Senat, care este controlat de opoziţie.
„Este dificil la 10 mai”, a spus Sasin, care este de asemenea ministrul activelor statului, citat de postul privat de radio Zet. El a adăugat că PiS analizează acum posibilitatea ca votul să aibă loc la 17 mai sau la 23 mai, ambele date fiind permise de Constituţie.
„Cu o săptămână înainte de alegeri, polonezii nu ştiu când are loc scrutinul. Opoziţia şi Senatul sunt vinovate de situaţia asta”, a spus el, potrivit Agerpres.
Partidul conservator naţionalist PiS, al cărui candidat, preşedintele aflat la final de mandat Andrzej Duda, este favorit în scrutin, apără organizarea alegerilor la 10 mai, argumentând că este o necesitate constituţională şi că votul prin corespondenţă ar urma să garanteze securitatea cetăţenilor.
În schimb, într-o scrisoare comună publicată joi în presa poloneză, toţi foştii preşedinţi şi majoritatea foştilor premieri din Polonia au declarat că se opun organizării alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 10 mai, considerându-le un „pseudo-scrutin”.
De asemenea, opoziţia şi diferite instituţii naţionale şi internaţionale solicită la rândul lor amânarea alegerilor.
Doar un polonez din patru se declară favorabil organizării scrutinului la 10 mai, potrivit unui studiu publicat marţi.