Vicepreşedinte ADR: Inteligenţa Artificială trebuie evaluată şi ca un potenţial pericol, nu numai ca un beneficiu

Inteligenţa Artificială este o unealtă pe care să o utilizăm atunci când digitalizăm serviciile publice, dar trebuie să ne uităm la această tehnologie nu neapărat ca la un beneficiu, ci şi ca la un potenţial pericol pe care trebuie să-l diminuăm încă de la început, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Andrei Niculae, vicepreşedinte Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
AGERPRES - mie, 18 sept. 2024, 13:45
Vicepreşedinte ADR: Inteligenţa Artificială trebuie evaluată şi ca un potenţial pericol, nu numai ca un beneficiu

„Avem nevoie de internet pentru a duce serviciile publice cu care lucrăm aproape de oameni şi o să ajungem în această zonă. În ceea ce priveşte Inteligenţa Artificială, însă, Autoritatea pentru Digitalizarea României este autoritatea competentă în România care manageriază această tehnologie şi felul în care este implementată în spaţiul public. Avem trei perspective din care privim Inteligenţa Artificială la nivelul statului. Cea în care privim Inteligenţa Artificială ca pe o unealtă pe care să o utilizăm atunci când digitalizăm servicii publice, apoi la pachet cu alte tehnologii emergente, drept o cheie pe care societatea românească o poate folosi pentru a avansa, pentru a progresa, pentru a recupera din decalajele pe care le avem cu alte state, să recunoaştem mai dezvoltate în ceea ce priveşte piaţa de business etc. A treia perspectivă este cea de securitate cibernetică. Ne uităm la Inteligenţă Artificială, nu neapărat sau nu doar ca un beneficiu, dar şi ca un potenţial pericol pe care trebuie să-l mitigăm încă de la început”, a spus Niculae, scrie Agerpres .

Acesta a adăugat că România se află printre primele state europene care şi-a asumat o strategie naţională în privinţa implementării şi utilizării Inteligenţei Artificiale.

„Autoritatea pentru Digitalizare a României a început, încă din 2020, să exploreze felurile în care poate implementa sau felurile în care se poate utiliza de Inteligenţă Artificială în servicii publice. În 2020, am pus bazele unei cercetări împreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, apoi cadrul strategic pentru utilizarea Inteligenţei Artificiale în administraţia publică, care s-a terminat, şi care a durat doi ani. Această cercetare s-a transpus într-o strategie naţională, lansată anul acesta. România este printre primele state la nivel european care are asumată o strategie vizavi de implementarea şi utilizarea Inteligenţei Artificiale în serviciile publice şi face referiri la foarte multe aspecte, de la „use case”-uri până la metode de a educa funcţionarii publici şi populaţia”, a explicat reprezentantul ADR.

Totodată, oficialul a detaliat pe tema Investiţiei 19 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care oferă finanţare pentru IMM în vederea dezvoltării de competenţe digitale.

„În plus, la Autoritatea pentru Digitalizarea României avem un proiect parte din PNRR – Investiţia 19 sprijin pentru IMM-uri în competenţe avansate. Sunt 36 de milioane de euro pe care le punem la dispoziţie IMM-urilor din România. Ce să facă cu aceşti bani? Să-şi achiziţioneze cursuri, să achiziţioneze knowledge. Avem o platformă pe care o gestionăm şi unde aceste cursuri sunt disponibile. IMM-urile se pot înscrie, pot primi aceşti bani şi îşi pot pregăti angajaţii, pot pregăti personalul în ceea ce priveşte Inteligenţa Artificială şi nu numai. Vorbim despre Machine Lerning, blockchain”, a menţionat Andrei Niculae.

Reprezentanţi ai unor instituţii şi asociaţii de profil participă, miercuri, la evenimentul de specialitate „Internet.ro încotro în vremuri AI?”, organizat de Digital Transformation Council.

Te-ar mai putea interesa și
Câți pensionari scapă de plata taxei de sănătate (CASS) de 10% pe pensii, calculele ministrului Muncii
Câți pensionari scapă de plata taxei de sănătate (CASS) de 10% pe pensii, calculele ministrului Muncii
Trei milioane de pensionari din România nu vor plăti totuși CASS pe pensii de la 1 august, așa cum obligă primul pachet de austeritate trecut de Executivul Bolojan prin Parlament prin asumarea......
Nicușor Dan: Ce face azi Primăria Capitalei cu 1.000 de oameni cred că poate să facă cu 600
Nicușor Dan: Ce face azi Primăria Capitalei cu 1.000 de oameni cred că poate să facă cu 600
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, că nu a văzut "concret" pachetul de măsuri pentru administraţia locală ...
Ce spune Nicuşor Dan despre planurile pentru digitalizarea ANAF
Ce spune Nicuşor Dan despre planurile pentru digitalizarea ANAF
Preşedintele Nicuşor Dan a explicat vineri seara că digitalizarea ANAF a fost planificată iniţial în nouă etape, însă ...
Altex își ia licența de comerciant de energie electrică. Ostahie: “Energia verde este un proiect strategic”
Altex își ia licența de comerciant de energie electrică. Ostahie: “Energia verde este un proiect strategic”
O firmă din grupul Altex urmează să primească săptămâna viitoare licența de exploatare comercială a centralelor ...