Vicepreşedinte Alro: Subvenţiile pentru energia verde sunt prea mari şi „canibalizează” economia
„Subvenţia pentru energia regenerabilă loveşte cu brutalitate în orice consumator de energie într-un mod fără precedent. (…) Businessul lor (al producătorilor de energie regenerabilă – n.r.) distorsionează economia pentru că nu este economie de piaţă, ci una subvenţionată. Subvenţia doar a distorsionat economia, este disproporţionată, brutal de mare, canibalizează industriile, în condiţiile în care costul tehnologiilor a scăzut la mai puţin de jumătate”, a afirmat Năstase.
Alro este cel mai mare consumator de energie din România.
Producţia de energie regenerabilă este sprijinită de Guvern prin sistemul de certificate verzi. Aceste subvenţii sunt plătite de toţi consumatorii de electricitate, nu de la bugetul de stat.
Certificatele verzi sunt acordate gratuit producătorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vând furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative câştigă atât din vânzarea electricităţii pe care o produce, cât şi din comercializarea certificatelor verzi.
Potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.
În prezent, cetificatele verzi se tranzacţionează la preţul maxim permis de lege, de 50 euro pe unitate, din cauză că oferta este mult mai mică decât cererea. Limita inferioară a preţului de comercializare a certificatelor verzi este 27 de euro.
Potrivit lui Năsatese, investiţiile realizate de Alro în ultimii ani pentru reducerea poluării, a consumului de energie şi gaze naturale şi a creşterii eficienţei energetice, al căror scop era reducerea costurilor de producţie, sunt anulate de subvenţiile pe care producătorul de aluminiu este obligat să le plătească pentru energia verde.
„Am făcut investiţii masive pentru reducerea consumului de energie, reducerea poluării. (…) Există o limită tehnologică până la care poţi reduce consumul de energie, mai jos nu avem cum să mergem. Practic, tot ce am câştigat ca eficienţă energtică suntem obligaţi să plătim ca subvenţii. Este o situaţie extraordinar de îngrijorătoare. În acest an Alro va plăti 66 milioane euro pentru sprijinirea producţiei de electricitate din surse regenerabile, din care 44 milioane euro pentru certificate verzi, iar diferenţa pentru bonusul de cogenerare”, a adăugat Năstase.
În ultimii şapte ani Alro a investit 77 milioane de dolari pentru creşterea eficienţei energetice.
Vicepreşedintele Alro apreciază că schema de sprijin pentru energiile regenerabile trebuie ajustată, iar acest lucru revine autorităţilor.
„Factura la energie a crescut fără o justificare reală, schema de sprijin trebuie ajustată. (…) Din câte am văzut, şi autorităţile par îngrijorate de magnitudinea problemei. Sperăm la măsuri ferme şi rapide de aducere a realităţii din teren în reglemementări, care sunt vechi de trei ani. Cum se va face, nu ştim, dar este nevoie de o reacţie cât mai repede şi fără jumătăţi de măsură. Toată lumea vrea locuri de muncă, dar de câţi angajaţi este nevoie să opereze un parc eolian? Încercăm să ţinem cât putem costurile sub control. Subvenţia pentru regenerabile nu este sub controlul nostru”, a mai spus Năstase.
Compania Alro este parte a grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki.