Vicepreşedinte ANRE: În România există cel puţin un milion de consumatori vulnerabili de energie şi gaze, dacă nu milioane

Economica.net
14 10. 2019
bucatarie_76595867_20703500

„Nu mai trebuie să acordăm ajutoare generale indiferent dacă acei consumatori au nevoie sau nu, ci aceste ajutoare să fie ţintite spre consumatorii are au cu adevărat nevoie, lucru care se face prin definirea corectă a consumatorilor vulnerabili. (…) Numărul consumatorilor vulnerabili ar putea fi de ordinul milioanelor sau peste un milion cel puţin. Din păcate vedem că aceste vremuri tulburi nu ajută la rezolvarea accelerată a problemei”, a spus Bege, într-o conferinţă de specialitate.

El a precizat că Ministerul Energiei, cel al Muncii şi cel al Finanţelor sunt instituţiile abilitate să rezolve problema consumatorilor vulnerabili, iar, din ultimele discuţii cu Ministerul Energiei, planul era ca definirea lor să fie realizată până la finele lunii octombrie – începutul lui noiembrie, cu posibilitate de implementare a măsurilor în decurs de un an.

„Nu trebuie să inventăm roata, există modele consacrate în alte state în privinţa consumatorului vulnerabil”, a continuat Bege.

Oficialul ANRE a amintit de studiul realizat de Emerton, la solicitarea producătorilor de petrol şi gaze, care propune două definiţii ale consumatorilor vulnerabili ce pot fi aplicate şi în România.

Este vorba despre un model care ia în calcul cheltuielile unei gospodării cu energia şi alt model care pune accent pe confortul termic al oamenilor. În opinia lui Bege, optimă ar fi o combinaţie între cele două.

„Definirea nu este foarte complicată. În două luni se poate aproba acest lucru prin lege sau ordonanţă de urgenţă. Puţin mai complicată este implementarea la gaze, energie electrică şi energie termică şi nu doar în sistem centralizat. Aici autorităţile locale trebuie implicate, trebuie să cunoaştem parametri, cifre privind confortul termic sau nivelul cheltuielilor”, a susţinut reprezentantul ANRE.

În aceeaşi conferinţă, Bege a anunţat că piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021 şi preţurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenţă în piaţă.